4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi başladı

Makine Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından organize edilen 5. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi, Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi'nde başladı.

Kongrenin açış konuşmasını yapan Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, Türkiye'de her yıl on binlerce iş kazasının meydana geldiğini ve binlerce can kaybının yaşandığına dikkat çekti.

Atıcı, "Binlerce iş göremez duruma gelmiş insanımız, kaydı sağlıklı bir şekilde tutulmadığından tam sayısını asla tahmin edemeyeceğimiz meslek hastalıklarına yakalanmış insanlarımız ve toplamda milyonlarca iş günü kaybı meydana gelmektedir. Toplam istihdamın yüzde 60'ının kayıt dışı olduğu bir ülkede yaşadığımızı ve kayıt dışı sektörde hiçbir denetim ve iyileştirme çalışmasının da yapılmadığı düşünüldüğünde bu tablo daha da vahim bir hal almaktadır" dedi.

Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Emin Koramaz ise iş sağlığı ve güvenliği konusunda odanın yönetmeliğinin bulunduğunu ve üyelerinin eğitiminin belgelendirilerek verildiğini kaydetti. Koramaz, akredite konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kamu yararını gözeterek çalışmalarını dikkate almasını isteyerek, "Odamızın iş güvenliği konusunda yürüttüğü faaliyetler, 2004 yılında Türk Akreditasyon Kurumu'na akredite ettirilmiş ve odamız A Tipi Muayene Kuruluşu olmuştur. Ayrıca oda merkezinde kurduğumuz Personel Belgelendirme Kuruluşumuz da ilgili AB standardı kapsamında TÜRKAK'a akredite ettirilmiş bulunmaktadır. Şubat 2007'de alınan akreditasyon belgesi odamızca düzenlenen mühendis yetki belgelerinin uluslararası tanınırlığı ve ülkemiz lehine önemli bir kazanımdır. İş sağlığı ve güvenliğinde ilk kamu adresi olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bunu kamu yararı doğrultusunda değerlendirmesini diliyoruz" açıklamasını yaptı.

Öncelikle mevzuattaki iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eksikliklerin giderilmesi yönündeki çalışmaların sonuçlandırılmasını isteyen Koramaz, "İş kazaları ve çok önemli bir sorun olan meslek hastalıklarına yönelik önleyici yaklaşımlar geliştirilmesini ve iş güvenliği mühendisliğinin çalışma yaşamının sorunlarını çözümleyecek şekilde hayata geçirilmesini ısrarla istemekteyiz. Zira iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında, sağlık hizmetleri dışındaki tüm hususlar mühendislik dallarını ilgilendirmektedir.Mevzuatın denetim ve uygulayıcılarının ağırlıklı olarak mühendisler olduğu gözetilmek durumundadır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 13:03:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?