4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

İşadamları Sudan'dan umutlu döndü

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen 1. Afrika Ticaret Köprüsü'nün ardından gelişen karşılıklı iş görüşmelerinin sonunda Sudan Cumhuriyeti'ne 3 milyon dolarlık yatırım yapan Ceyhan Girişimci İşadamları Derneği (CEYGİD) üyelerinden oluşan 15 kişilik heyet, Sudan'daki iş görüşmelerinden prensip anlaşmalarıyla döndü.

CEYGİD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Turan Titirinli, yaptığı açıklamada, 5 günlük ikili görüşmelerin her iki taraf içinde olumlu geçtiğini belirterek, "Cezire Eyalet Valisi Abdelrahman Sirelkman Mohamed Osman ve Sennar Eyaletinde Eyalet Valisi Ahmet Abbas başkanlığındaki heyetlerle yapılan görüşmeler sonucunda ocak ayında imzası atılan ön anlaşmaların neticesinde Sennar eyaletinde bin konutluk proje konusunda Eyalet İnşaat Bakanı Abdullatif Al İmam ile prensip anlaşması yaptık. İnşaat heyetimiz tip projeler ve maliyet hesabının çıkarmasından sonra eğer tarafların sözleşme şartlarında anlaşma sağlanırsa 2 ay içerisinde konutların inşaatına başlanacak" dedi.

Sennar Valisi ve beraberindeki heyetin 1 ay önce Organize Sanayi Bölgesi'ne yaptığı inceleme sonunda parke taşı imalatının eyaletlerinde kurulmasını istediğini hatırlatan Titirinli, bu gezide valilik tarafından alım garantili günlük 2 bin metrekare kapasiteli tesisin kurulması için prensip anlaşması yaptıklarını kaydetti.

Sennar Eyaleti ile ekimden hasada kadar her türlü tarım makinesi ve ekipmanının satışı için yaklaşık 3 milyon dolarlık liste üzerinde anlaştıklarını belirten Titirinli, "Cezire eyaletinde biri 210 metre uzunluğunda 3 köprü ve 175 kilometre asfalt inşaatı için prensip anlaşması yapıldı. Cezire eyaletindeki yapılacak işlerin Sudan Merkez Bankası'nın teminatı ile yapılacak olması bizler için olumlu bir gelişmedir" şeklinde konuştu.

Sennar Eyaleti'nde tarım yapmak için yaklaşık 25 bin dönüm tarım arazisi kiraladıklarını belirten CEYGİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Bozçalar ise Sudan'ın ekilebilir tarım arazisi bakımından Türkiye'nin 2 katı büyüklüğe sahip olduğuna dikkat çekerek, "Sudan, tarıma uygun arazi sıralamasında dünyada 3. sırada olması, arazi kiralarının Türkiye ile kıyaslandığında çok uygun olması ve girdi maliyetlerinin düşük olması nedeni ile tarım için çok cazip bir ülke konumundadır. Ülkemizde tarım girdi maliyetlerin artmasından yakınan üreticilerin ilk tercih edecekleri ülkeler listesinde ilk sıraya Sudan'ı yazmalarını tavsiye ederim" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2009 Pazartesi 13:43:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?