1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADANA

İşitme engelliler film çekecek

İŞİTME ENGELLİLER KENDİ FİLMLERİNİ ÇEKECEK

Adana'da, bir yönetmenin hazırladığı Demokrasi Engel Tanımaz projesi kapsamında tiyatro ve oyunculuk eğitimi alan 35 işitme engelli, eğitimin ardından kendi filmlerini yazıp yönetip oynayacaklar.

Yönetmen Zafer Özgentürk, bir sosyal sorumluluk projesi hazırladı. Demokrasi Engel Tanımaz adını verdiği projeyle işitme engellilerin kendi filmlerini çekmesini sağlayacak. Bu kapsamda Adana İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nde işitme engelli uzmanı Sibel Özüer, çevirmen Dilay Yatkın koordinesinde 35 işitme engelliye tiyatro ve oyunculuk eğitimi veriliyor. Rastgele toplanan 35 işitme engelli ve öğretmenleri bir atölyede ilk kez buluştu. 35 işitme engelliye çevirmen tarafından balon verildi. İşitme

engelliler balonları şişirdikten sonra üzerine isimlerini yazıp yere attı. Sonra balonları alan işitme engelliler ismi yazan kişiyi bulup ona vererek tanıştı. Tanışmanın ardından işitme engellilere oyunculuk eğitimi verildi. İlk eğitimde bir toplu taşıma aracına binen ve pis kokan bir kişinin hali sergilendi. İşitme engelliler bu oyunu, hızlı, yavaş, komik ve duygusal şekilde oynadı. İşitme engelliler ilk denemeleri olmasına rağmen çok başarılı bir performans sergiledi.

Yönetmen Zafer Özgentürk, işitme engelliler ile ilgili yapılan filmlerde dokusal temasın olmadığını ancak bu filmde olacağını belirterek, bu amaçla işitme engellilere proje gereği 8 ay atölyede oyunculuk eğitimi verileceğini söyledi. Bu atölye çalışmaları sonucunda kendi problemlerini kendilerinin anlattığı öyküden bir film çalışması yapacaklarını belirten Özgentürk, "Valiliğin bize tahsis etmiş olduğu bir rehber aracılığıyla anlaşmayı sağlayacağız. Oyunculukla ilgili de Çukurova Üniversitesi'nden destek

alacağız. Oyunculuk çalışmasını da rehber arkadaşın yardımıyla daha çok metot oyunculuğunu deneyeceğiz, Yani teorik ve pratiği harmanlayacağız" dedi.

Tercümanları aracılığıyla konuşan işitme engelli Sema Baykal ise ilk kez böyle bir etkinliğe katıldığı için çok memnun olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "İlk gün daha tecrübesizlik var. Zamanla daha güzel çekimler yapmak istiyoruz. İşitme engelliler için böyle bir çalışma yapıldığı için çok memnunum. İlk oyun çok güzel ve eğlenceliydi."

Derya Arslan da, işitme engelliler için tiyatro kurulmasını çok istediğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü biz konuşan insanların çevirdikleri oyunları anlamıyoruz. Ben işitme engelli biri olarak işitme engellilerin böyle bir aktivitede bulunmasından çok memnun oldum. Ayrıca, bir sinema ya da tiyatro oyununda da bulunmak isterim."

İbrahim Güler de "İşitme engelliler tek başına belki bunu yapamayabilirdi ama şimdi konuşanların işitme engellilere yardımcı olması ve yönlendirmesi hoşuma gitti" dedi.

İŞİTME ENGELLİLER KENDİ FİLMLERİNİ ÇEKECEK
İŞİTME ENGELLİLER KENDİ FİLMLERİNİ ÇEKECEK
İŞİTME ENGELLİLER KENDİ FİLMLERİNİ ÇEKECEK
İŞİTME ENGELLİLER KENDİ FİLMLERİNİ ÇEKECEK
İŞİTME ENGELLİLER KENDİ FİLMLERİNİ ÇEKECEK
İŞİTME ENGELLİLER KENDİ FİLMLERİNİ ÇEKECEK
İHA
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2011 Pazar 10:32:04
Güncelleme :28 Şubat 2011 Pazartesi 01:16:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?