5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

İsrailli Büyükelçi Adana'da

Türkiye Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, İsrail Büyükelçisi Pinhas Avivi’ye, "Ortadoğu’ya barış getirelim" önerisinde bulundu. Başkan Durak, "Kavgayla, savaşla bir yere varılmaz. İsrail ve Araplar Türkiye’ye güveniyor. Biz hakem olalım, Ortadoğu’ya barış getirelim. Amerika’nın yapamadığını biz yapalım" dedi.

Türkiye ile İsrail arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla Adana’ya gelen İsrail Büyükelçisi Pinhas Avivi, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’ı makamında ziyaret etti.

Samimi bir havada geçen ziyaret sırasında Başkan Durak, "Kavgayla, savaşla bir yere varılmaz" diyerek, Ortadoğu’da yaşanan savaşa bin son verilmesi gerektiğini dile getirdi. Durak, "İsrail ile Türkiye arasında 10 yıl öncesine oranla ekonomik işbirliğinde 20 kat gelişme olmuştu. Bunu daha da geliştirelim. Ancak Ortadoğu’ya da barış getirmek zorundayız. İsrail bize güveniyor. Araplar da bize güveniyor. Biz hakem olalım ve Ortadoğu’da yaşanan savaşa son verelim. Amerikalılar’ın yapamadığını biz yapalım" şeklinde konuştu.

"DOĞAL KAYNAKLARIMIZI BİRLİKTE DEĞERLENDİRELİM"

Türkiye’de geniş araziler, ovalar ve bol suyun olduğunun altını çizen Başkan Durak, İsrail Büyükelçisi Avivi’ye, "Barajlarımızdan denize boşa dökülen her yıl 7 milyar metreküp suyumuz var. İsrail’de de yüksek teknoloji var. Bunları birleştirirsek, büyük potansiyel olur. Bizimle ekonomik işbirliğini daha da geliştirmeyi istiyorsunuz. Gelin suyumuzu, ovalarımızı, arazilerimizi kısaca doğal kaynaklarımızı birlikte değerlendirelim ve ekonomik işbirliğinde buralardan istifade edelim" önerisinde bulundu.

Başkan Durak’ın sıcak ve samimi teklifini desteklediğini söyleyen İsrail Büyükelçisi Pinhas Avivi, asker kökenli büyükelçi olduğunu ifade ederek, "Ben 500 yıl önce Osmanlı’ya sığınmış bir ailenin ferdiyim. Savaşta subaylık yaptım. Savaşlarda kazanan olmaz. Bunu savaşanlar çok iyi bilir. Sadece bir taraf az, bir taraf çok kaybeder. Ben hakem olma önerinizi çok samimi buldum. 500 yıl önce İsrail’de Osmanlılar’ın kurduğu Beer Sheva şehri ile Adana kardeş şehir oluyor. Gelin bir şehir de Filistin’den bulalım ve 3’lü kardeş şehir olalım. İlk toplantıyı da Adana’da yapalım. Ayrıca doğal kaynaklarımızın yatırıma dönüşmesi konusuyla da ilgileneceğim. İleride iş adamlarımız karşılıklı ziyaretler yapacak. Adana’ya gelecek olan İsrailli iş adamlarıyla konuşup, doğal kaynakların yatırıma dönüşmesini sağlayabiliriz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Mart 2005 Cumartesi 17:16:35
Güncelleme :7 Mart 2005 Pazartesi 14:20:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?