4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

İşsizliği yendi, işveren oldu

AT İLE ÇAPA YAPARAK İŞSİZLİĞİ YENDİ, İŞVEREN OLDU

Adana 'da lise mezunu bir genç, iş bulamayınca at ile çapa yaparak baba mesleğini sürdürüyor.

Şehir merkezindeki mahalle aralarında kalan tarlalarda at ile çapa yaparak hayatını kazanmaya başlayan 1 çocuk babası Ergun Uzlukaya, 2 at alarak mesleğini icra ederken 1 kişiye de iş sağladı.

Türkiye'de ekonomik kriz sebebiyle işsizlik rakamları rekor seviyelerde seyrederken, Adana'da bir genç kendi imkanlarıyla hem iş buldu hem de işveren oldu. Ergun Uzlukaya (30), liseyi bitirdikten sonra iş aradı ancak bir türlü bulamadı. Daha sonra gelişen teknolojilere inat, baba mesleğini yapmaya karar verdi. Uzlukaya, traktörlerin yaygınlaşmasıyla ortadan kalkmasına rağmen at ile çapa yapmaya karar verdi. Uzlukaya, tam da çiftçilerin traktörün çapa yapmasından memnun kalmadığı dönemlerde borç para

alarak 750 TL'ye bir at alıp at ile tarlalarda çapa yapmaya başladı. Kısa sürede çevre edinen Uzlukaya, günlüğü 70 TL'den at ile çapa yapmaya başladı. Traktör tarlayı sertleştirdiği için at ile çapa yapacak birilerini arayan ama bir türlü bulamayan çiftçilerin de aradığı kişi olmaya başlayan Uzlukaya ilk atın borcunu ödedikten sonra 3 yıl önce hem evlendi hem de 2 bin TL'ye bir at daha aldı.

Ekmeğini adeta taştan çıkartan Uzlukaya, atın yularını boynuna takarak gün boyu çapa yapıyor. Özellikle mahalle aralarında kalan marul tarlalarında at ile çapa yapan Uzlukaya, iş yok diye çalışmayan binlerce gence örnek oluyor. Hem teknolojiye hem de işsizliğe karşı zafer kazanan Uzlukaya, "İş bulamadığım için at ile çapa yapmaya başladım. Bu benim baba mesleğim. Mecbur olduğum için başladım ama çok memnunum. Ayda ortalama 3 bin TL para kazanıyorum. 2 atım var. Kazandıklarım bana yetiyor. Tek derdim sigortamın olmaması" dedi.

İlk başta tek atla işe başladığını ancak daha sonra işlere yetişemediğini, bir at alarak yanına bir de işçi aldığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Çukurova'da 4 mevsim tarım olduğu için her zaman çapa işleri oluyor. Bu sebeple artık işlere yetişemez oldum. Ayda ortalama bin dönüm tarla çapalıyorum. Bu yüzden yanıma bir at ve bir işçi aldım. İşçiye aylık 500 TL veriyorum. O da benim sayemde iş sahibi oldu. Ben iş bulamıyorum diyenlere inanmıyorum."

İşinin çok ağır olduğunu belirten Uzlukaya, "Sıcağın altında boynuna atın yularını takarak iş yapıyorsun. Saatlerce tarlada atın arkasında dönüp duruyorsun" diye konuştu.

AT İLE ÇAPA YAPARAK İŞSİZLİĞİ YENDİ, İŞVEREN OLDU
AT İLE ÇAPA YAPARAK İŞSİZLİĞİ YENDİ, İŞVEREN OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2009 Çarşamba 11:25:01
Güncelleme :18 Kasım 2009 Çarşamba 13:12:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?