4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

İşsizlik, kriz ve zam protestosu

Adana'da Eğitim-Sen'in organize ettiği işsizlik, kriz ve zam konulu protesto gösterisine çeşitli demokratik kitle örgütleri de destek verdi.

Öğle saatlerinde İnönü Parkı'nda toplanan grup adına yapılan açıklamada, son açıklanan verilere göre işsizliğin 645 bin artarak 3 milyon kişi sınırına dayandığına dikkat çekildi. Ülkede yaşanan ekonomik olumsuzluklara her geçen gün yenilerinin eklendiği ve faturayı hep çalışanların ödediği ileri sürülen açıklamada, hükümetin, bu şartlarda kemer sıkma politikası öneren İMF ile yeni bir anlaşma yapmayı aklından çıkarması gerektiğini savunuldu.

Platform üyeleri taleplerini şöyle sıraladı: "İşten çıkarmalar durdurulmalı, işsizliği azaltmak için ücret kaybı olmadan çalışma süreleri 35 saate düşürülmelidir. Kredi kartına uygulanan faizler silinmeli ve borçlar yeniden yapılandırılmalıdır. Temel ihtiyaç maddeleri üzerindeki dolaylı vergilerin ve zamların kaldırılmasıyla alım gücü artırılmalıdır. Asgari ücret vergiden muaf tutulmalı ve yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır, her yurttaşa, "yurttaşlık geliri" ödemesi yapılmalıdır. Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik hizmetleri parasız ve nitelikli olarak kamu tarafından sağlanmalı. Hükümet üretimi ve istihdamı artıracak altyapı yatırımlarına ağırlık verilmelidir."

Açıklamada, bu kritik dönemde emekçilere ve örgütlerine de büyük sorumluluk düştüğü hatırlatarak, bu sorumlulukların en başında işyerlerine ve işlerine sahip çıkmak; işten çıkarılan bütün işçilerle, işsizlerle, tüm işçi sınıfı mensuplarıyla dayanışmak, ortak bir mücadele sürdürmek ve direnmek olduğu vurgulandı.

iha
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2009 Cumartesi 23:42:21
Güncelleme :21 Şubat 2009 Cumartesi 23:47:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?