4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

İşsizlik Fonu'ndan 281 bin kişiye ödeme

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan Şubat ayında 281 bin kişiye ödeme yapıldığı bildirildi.

İŞKUR Genel Müdürü Namık Ata, "Sektörler Arası İşbirliğine Dayalı İstihdamı Geliştirme ve Girişimciliği Destekleme Projesi"nin protokol imza töreni için geldiği Adana'da yaptığı açıklamada, bugün işsizliğin, dünyanın ve Türkiye'nin en büyük problemi olduğuna dikkat çekti.

İspanya gibi bazı Avrupa ülkelerinde yüzde 8.3 olan işsizlik oranının yüzde 14'lere tırmandığını, Türkiye açısından bakıldığında, özellikle son açıklanan Kasım ayı verilerinin oldukça olumsuz bir manzara ortaya koyduğunu belirten Ata, "2008 yılının yıllık ortalamasını henüz açıklamadık, ama tahmin ediyorum yüzde 10.4 ila yüzde 10.6, 10.8 civarında 2008 yılı için işsizlik oranıyla karşı karşıyayız. 2007 yılının Kasım ayı verileriyle bunları karşılaştırdığımızda, bütün olumsuzluklara rağmen 448 bin kişilik bir istihdam artışı olduğunu görüyoruz. Ama her iki dönem içerisinde aylık verileri kıyasladığımızda işsizlik sayımızda da önemli ölçüde artış olduğunu görüyoruz" dedi.

Sorunun boyutlarının özellikle gençler ve kadınlar açısından önem taşıdığının altını çizen Ata, bu sorunlarla mücadelede İŞKUR olarak neler yaptıklarını anlattı.
İşsizlik sigortası ödemelerinden yararlanmak için yapılan başvurulara da değinen Ata, Şubat ayında, 281 bin kişiye İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödeme yapıldığını kaydetti.

Bu sayının önümüzdeki aylarda daha da artmamasını dilediklerinin altını çizen Ata, şunları söyledi:  "Bunun için birtakım tedbirler aldık. Neler yaptık? Birkaç nokta üzerinde durmak istiyorum; bunlardan bir tanesi geçtiğimiz Mayıs ayında çıkarılmış olan 'istihdam paketi' diye kamuoyunda bilinen yasa. Burada çok önemli açılımlar getirildi. Neydi bu açılımlar? Özellikle işçi maliyetlerinin düşürülmesine ilişkin prim verilmesi. İstihdamı artırmaya yönelik teşvik uygulamaları getirildi. Zorunlu istihdam yükleri hafifletildi. Bu da son derece önemli birşeydi. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan çok önemli bir kaynağın yatırımlarda kullanılmasına imkan tanındı. Bu da son derece önemli bir kaynaktı, yaklaşık 1.3 katrilyon gibi bir meblağı geçtiğimiz yıl aktardık. Önümüzdeki 5 yıllık süre içerisinde İşsizlik Sigortası Fonu gelirlerinin dörtte biri bu amaçla yatırımlara ayrılacak. Bu da son derece önemli."

Kısa çalışma ödeneği miktarının yüzde 50 oranında artırıldığını, ödeme süresinin de 3 aydan 6 aya çıkarıldığını hatırlatan Ata, "Dünyadaki pazar daralmasından dolayı yaşanan bu olumsuz gelişmelerin bir an önce normal seyrine dönmesi en büyük dileğimiz. Bu amaçla kurum olarak; yaşanan sıkıntıları, krizleri asgariye düşürmek anlamında hem ulusal hem de uluslararası kaynaklardan, hibelerden, fonlardan yararlanmak suretiyle birçok projeyi uygulamaya koyuyoruz" diye konuştu.

İŞKUR Genel Müdürü Namık Ata ayrıca, İŞKUR tarafından 2008 yılında 32 bin 206 kişinin katıldığı işgücü yetiştirme kursları düzenlendiğini, 2009 yılında bu sayının 100 bin kişiye ulaşmasının hedeflendiğini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 4 Mart 2009 Çarşamba 11:56:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?