4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

İşte matematik şampiyonları

OYAK Grubu iştiraklerinin bulunduğu 17 ilde eş zamanlı düzenlenen Liselerarası Matematik Yarışması'nın Adana birincisi, Adana Fen Lisesi oldu.

Yarışmada dereceye giren okulların isimleri, OYAK Grubu'na bağlı Adana Çimento Sanayi T.A.Ş.'de düzenlenen törenle açıklandı. Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz, törende yaptığı konuşmada, matematiksiz bir kainatı, evreni düşünmenin mümkün olmadığını belirterek, "Medeniyetin, uygarlığın bugün bu seviyeye gelmesinde en büyük etkenlerden biri kuşkusuz matematiktir. Matematik önemlidir. Bu ülkenin geleceği siz öğrencilerin elindedir. Bu ülkenin müthiş bir potansiyeli var, ama en önemli potansiyeli yetişmiş insan gücüdür" dedi.

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat ise, OYAK Matematik Yarışması'nın kendisini heyecanlandıran bir yarışma olduğunun altını çizerek, "Matematik bir binanın çimentosudur, matematik bütün bilimlerin çimentosudur. Bu bir gerçektir" diye konuştu.

Öğrencilerin bu yarışmaya katılarak büyük cesaret örneği gösterdiklerini belirten Büyükfırat, "Bana göre; yarışmaya katılan bütün okullar birincidir. Önümüzdeki sene 'OYAK-TUBİTAK ve Milli Eğitim el ele' denmesini isterim. Çünkü bunun çarpanlarından birisi de biziz. İsmimizi görmediğimiz zaman kıskançlık krizimiz tutuyor. 'OYAK-TUBİTAK-Milli Eğitim el ele' olursa biz de çok memnun oluruz" dedi.

Türkiye'nin gerek yer üstü, gerek yer altı, gerekse insan kaynakları bakımından önemli cevherlere sahip olduğunu vurgulayan Büyükfırat, şunları söyledi:
"Bana göre yer üstü ve yer altı kaynaklarımızın yanında işte cevherlerimiz, işte öğrencilerimiz. Ben onlardan çok şey bekliyorum. Yarın biz ister istemez yerlerimizi bu çocuklarımıza teslim edeceğiz. Çocuklar, yarın bu makamlarda siz olacaksınız. Yarının aydınlık, mutlu Türkiyesi'ni kuracak sizlerin çok donanımlı şekilde yetişmeniz ve yetiştirilmeniz gerekiyor. Bu yetişme ve yetiştirilmede özellikle bilimsel çalışmalardan uzak kalmayan, bilim ve teknolojiye çok yakın olan, bilişim teknolojilerini kullanan, bilgiye ulaşabilen, bilgiyi depolayan ve kullanan insanlar olmak zorundasınız."

Adana Çimento Sanayi T.A.Ş. Genel Müdürü Kemal Ümit Özel de, matematiğin yaşamın kendisi olduğunu ifade ederek, "Matematiğin önemi tartışılmaz. Çağın bilimlerinden matematiği çıkardığınızda bilim olmaktan çıkar" diye konuştu. Konuşmaların ardından, yarışmaya katılan 40 okulun müdürüne bin 500'er TL'lik nakdi yardım çeki verildi.

Daha sonra, yarışmada dereceye giren okulların isimleri açıklandı. Buna göre; Adana Fen Lisesi 36.20 puanla birinci, Ceyhan Halil Çiftçi Anadolu Lisesi 28.81 puanla ikinci, Adana Anadolu Lisesi 28.20 puanla üçüncü oldu. Birinci olan okulun ekibine Adana Vali Yardımcısı Deniz tarafından Cumhuriyet altını ve plaket takdim edilirken, ikinciye ödülünü Milli Eğitim Müdürü Büyükfırat, üçüncüye ise Adana Çimento Sanayi T.A.Ş. Genel Müdürü Özel verdi.

Program sonunda kendileri için hazırlanan pastayı kesen Adana Fen Lisesi öğrencileri, Nisan ayında İstanbul'da düzenlenecek Türkiye finalinde Adana'yı temsil edecek.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2009 Pazartesi 20:04:10
Güncelleme :19 Ocak 2009 Pazartesi 20:09:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?