2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

İşte tarihi esere verilen önem!

Adana Arkeoloji Müzesi'nde bulunan Roma dönemine ait Augustus heykeli, yıllardır betondan yapılmış protez ayak ve bacakla sergileniyor.

Adana Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen bazı tarihi eserlerde yapılan tamirat, Türkiye'de tarihi eserlere ne kadar önem verildiğini ortaya koyuyor. Arkeoloji Müzesi'nin hemen girişinde sergilenen Roma dönemine ait Augustus heykeli, görenleri hayrete düşürüyor.

Silifke Uzuncaburç'tan getirilen heykel bulunduğunda ayakları olmadığı için dönemin müze yönetimi, tarihi eserin eksik kısımlarını beton dökerek tamamladı. Sağ ayağı, sol bacağı ile arka kısmına aslına uygun olmayan bir şekilde beton dökülerek ayağa
kaldırılan eser, müzenin girişinde sergilenmeye başlandı. 1972 yılından bu yana bu şekilde sergilenen ve başı olmayan heykelin, bu eksiğine çare üretilememiş.

Adana Müze Müdürü Kazım Tosun, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 1970'li yıllardaki müze müdürünün eser çıkartıldığı sırada eksik olan tarihi eserlerin eksiğini gidermek için böyle bir yöntem uyguladığını, ancak bu yanlışı ortadan kaldırmak için harekete geçtiklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşüldüğünü, son hazırlıkların da yapıldığını belirten Tosun, "İstanbul'dan bir heyet gelerek beton dökülen tarihi eserleri aslına uygun bir şekilde restore edecek. Haziran ayının ortalarından itibaren bu restorasyon işi başlamış olacak. Maalesef müzemizde birçok eser çıkarıldığı sırada birtakım uzuvları olmadığı için sergilenmek istenmesi nedeniyle beton dökülerek halka sunulmuş" dedi.

.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 11:35:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ramazan IP: 88.254.183.xxx Tarih : 12.06.2008 11:34:14

Allah sizi bildiği gibi yapsın.İnanan ama gerçekten inanın çok cahiliz buna okumuş olan diplomalı olan güya işin ehli olanlarda dahil.yazıklar olsun size.Kendi kültür mirasına sahip çıkamayan kendi değerlerine sahip çıkamayan kendi hakkını aramasını bilmeyen bir yığın sürüyüz.İnanınki bizler hiçbir güzel şeye layık insanlar değiliz.Dünyanın en güzel ülkesini cehenneme dönüştürdünüz yeter artık gidin.