4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

İtalya'dan iş adamlarına vize kolaylığı

İtalya Büyükelçisi Carlo Marsili, Çukurova ve ülkesi arasındaki ticari ilişkilerin artırılabilmesine yönelik olarak Türk işadamları için uygulamaya konulan vize kolaylıklarını, önümüzdeki günlerde daha da genişleteceklerini söyledi.

Beraberinde bulunan, İtalya Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Patrizia Falcinelli Azoni, İtalya'nın İzmir Konsolosu Simon Carta, İtalyan Dış Ticaret Merkezi Müdürü Roberto Luongo ve Fahri Konsolos Alfredo Antonio Levante ile birlikte Adana Ticaret Odası'nı (ATO) ziyaret eden İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş'la bir görüşme yaptı.

Ziyaret sırasında ATO'nun, Adana ve Çukurova'nın tanıtımı ve ekonomik potansiyeline ilişkin sunumunu izleten ATO Başkanı Şaban Baş, önümüzdeki süreçte bir enerji merkezi konumuna ulaşması beklenen bölgenin coğrafi, ulaşım ve iklim bakımından elverişli yatırım imkanlarına sahip olduğunu belirterek, İtalyan işadamlarını bölgede yatırıma davet etti. Baş, Adana Ticaret Odası olarak Çukurova'da yatırım düşüncesinde olan İtalyan işadamlarına her türlü destek ve yardımda bulunmaya hazır olduklarını da kaydetti.

İtalya Büyükelçisi Carlo Marsili de bu ziyaretinin, Adana ile İtalya arasındaki ekonomik ilişkilerin hangi alanlarda ve nasıl geliştirilebileceğine ilişkin imkanların araştırılmasına yönelik olduğunu söyledi.

Yapılan araştırmaların Schengen vizesi uygulamasının iki ülke ekonomik ilişkilerinin gelişiminin önünde bir engel oluşturduğunu ortaya çıkarması üzerine bu konuda çalışmalar yaptıklarını kaydeden İtalya Büyükelçisi Carlo Marsili, Adana Ticaret Odası üyelerine, Oda tarafından verilen bir yazıyla vize başvurusunda bulunmaları halinde çok girişli ve uzun süreli vize konusunda yardımcı olunabileceğini ve vize prosedürünü basitleştirebileceklerini ifade etti.

İtalya Büyükelçisi, pasaportlarında eski Schengen vizesi bulunan işadamlarına ise vize konusunda büyük kolaylıklar sağladıklarını, çok girişli ve uzun süreli vize verdiklerini söyledi. Marsili, yakında uygulamaya konulacak yeni sistemle Adanalı işadamlarının vize konusunda İzmir Konsolosluğu'na bizzat başvurmalarının gerekmeyeceğini, pasaportlarını kurye ile gönderebileceklerini, vizeleri yapılmış pasaportlarının da kendilerine en kısa sürede yine kurye aracılığıyla ulaştırılacağını kaydetti.

Ziyaret sırasındaki konuşmasında, günümüzde ülkeler arasında oluşturulan ekonomik işbirliğinin her geçen gün daha da artan bir önem kazandığını belirten ATO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, İtalya-Türkiye ilişkilerinin güçlenmesinin önemine değindi. Çukurova'nın tarımsal üretim, gıda, makine, mobilya, inşaat, yeraltı zenginlikleri, enerji potansiyeli, iklim koşulları gibi konularda Türkiye genelinde avantajlı bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Baş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yapının, bölgemizin İtalya ile ticari işbirliğine olumlu katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. İtalya zaten bölgemiz açısından önemli bir ticaret ortağı durumundadır ve odamız İtalya ile olan işbirliğine büyük önem vermektedir. 2008 yılı ihracat verilerimize göre İtalya Adana'dan en fazla ihracat yapılan 6. ülkedir. Adana'da Türk firmaları ile ortak faaliyet gösteren halen 6 İtalyan firması bulunmaktadır. İtalyan işadamlarına başta Hacı Sabancı Organize Sanayi ve Yumurtalık Serbest Bölgelerinde olmak üzere en iyi imkanları sunabileceğimize inanıyoruz. Bunun için öncelikle iki ülke işadamlarını gerek İtalya'da gerekse de Türkiye'de bir araya getirerek karşılıklı yatırım ve işbirliği ortamını oluşturmamız gerekiyor. Bunun yanı sıra, ticarette serbestliğin ön koşul olduğunu düşünerek, ilişkilerin karşılıklı olarak geliştirilebilmesi konusunda sizlerin de son derece hassas bir durum olduğunu belirttiğiniz Türk işadamlarına uygulanan vize prosedürünün azaltılmasına yönelik destek ve yardımlarınızı
bekliyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 14:10:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?