2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

ITC heyeti Çukobirlik'te

Merkezi Cenevre’de bulunan International Trade Centre (ITC-Uluslararası Ticaret Merkezi) isimli kuruluşa mensup yabancı heyet, bugün Çukobirlik Mihmandar Kooperatifi ile Yemişli Tesisleri’nde incelemelerde bulundu.

Birleşmiş Milletler’e bağlı faaliyet gösteren ITC heyeti, Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk'ten ülkemiz ve Çukurova’daki pamuk tarımı ile çırçırlama faaliyetleri konusunda bilgi aldı. Heyet, Yemişli Tesisleri’ndeki açık alanda pamuk istifi uygulamasına hayran kaldı ve proje talebinde bulundu.

ITC Daire Başkanı Matthias Knappe ve bölüm yetkilisi Cynthia Zijsltra, gelişmekte olan ülkelerle az gelişmiş ülkeler arasında teknik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesi, bu çerçevede pamuk sektörüyle ilgili olarak üretim, çırçırlama, iplik, tekstil ve konfeksiyon konusunda temaslarda bulunulması amacıyla 19-26 Ekim tarihleri arasında Türkiye’ye ziyaret programı düzenlediklerini belirttiler.

Knappe ve Zijlstra, “Anılan ziyaret için Tanzanya, Uganda, Malavi, Mozambik ve Zambiya’dan pamuk sektörüyle ilgili 3’er temsilci olmak üzere 15 kişilik heyetle önce İzmir, Aydın ve Denizli’de pamuk toplama, çırçır tesisleri, tohum geliştirme alanlarında inceleme ve temaslarda bulunduk. Bugün de bu amaçla Çukobirlik Mihmandar Kooperatifi ile Yemişli Tesisleri’ne gelmiş bulunuyoruz. Gezdiğimiz yerler ile buradaki tesisleri görünce, Türkiye’nin pamuk tarımı ve sanayisinde hayli gelişmiş olduğunu gözlemledik. Temaslarımızı Adana’dan sonra Kahramanmaraş ve Hatay’da sürdüreceğiz” dediler.

Çukobirlik Genel Müdürü Fevzi Kılıç ve Kooperatif İlişkileri Müdürü Ömer Özdoğan’ın da hazır bulundukları ziyaret esnasında ülke ile bölgenin pamuk üretimi konusunda bilgi veren Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, stratejik önemi bulunan pamuğun Türk tarımında önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti.

Dünya Pamuk Konseyi Üyesi Dr. Sabahattin Gazanfer’in rehberliğinde Çukobirlik Yemişli Alım ve Pamuk İşleme Tesisleri’ni gezen konuk heyet, burada açık alanda pamuk istifi yapıldığını görünce hayretlerini gizleyemedi.

Öztürk, ülkemizde ilk defa Çukobirlik’in gerçekleştirdiği bu uygulamanın zaman, iş verimi, işçilik ve finans yönünden büyük tasarruf sağladığını belirtti, depo sıkıntısını da tamamen ortadan kaldırdığını söyledi. ITC Daire Başkanı Matthias Knappe ve heyette bulunanlar, pamuk üretimi yapılan birçok ülkeyi gezdiklerini, ancak ilk defa böyle bir sistem gördüklerini ifade ederek, “Doğrusu açık alanda pamuk istifine ve Çukobirlik’in tarıma dayalı tesislerinin rantabl şekilde çalıştırılmasına hayran kaldık. Sayın Öztürk’ten proje talebinde bulunuyoruz” dediler.

Öztürk, açık alanda pamuk istifi projesini daha sonra ITC heyetine göndereceğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 18:18:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?