4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Jeoloji mühendislerinin talebi

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Başkanı Dündar Çağlan, ulusal maden, enerji ve su politikalarının oluşturulması ve yer altı kaynaklarının ülke yararına değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Çağlan, Jeoloji Mühendisleri Odası'nın Adana'da düzenlediği bölgesel toplantıda yaptığı konuşmada, yeni Maden Yasası ile yeraltı kaynaklarının uluslararası şirketlere açıldığını dolayısıyla işlenmiş ürün yerine madenlerin ham olarak yurtdışına götürüldüğünü belirtti.

Enerji üretiminde yüzde 70 dışa bağımlı kaynak kullanıldığını vurgulayan Çağlayan, "Ulusal enerji politikalarımız oluşturulmamaktadır. Bu ülkenin kömür, jeotermal, hidrolik kaynakları planlı bir politika ile kendimize yeter durumdadır" dedi.
Su kaynaklarının ve su havzalarının özelleştirilmeye çalışıldığını söyleyen Çağlan, şunları söyledi:

"En temel yaşam hakkı olan su ticarileştirilmektedir. Bu amaçla yasal hazırlıklar yapılırken, İstanbul'da yapılacak olan 5. Dünya Su Forumu ile bu duruma zemin hazırlanmaktadır. Madenlerimizden sonra sularımızın da yabancı şirketlerin eline geçme tehlikesi ortaya çıkmaktadır. Mutlaka ulusal maden, enerji ve su politikaları oluşturulmalı ve yer altı kaynakları ülke yararına değerlendirilmeli. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak ulusal maden, enerji ve su politikalarının oluşturulması, yer altı kaynaklarımızın ülke yararına değerlendirilmesi, afet zararlarından uzaklaşmış, sağlıklı bir çevrede yaşamı savunmaya devam edeceğiz."

iha
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2009 Pazar 14:56:23
Güncelleme :11 Ocak 2009 Pazar 15:01:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?