2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Kadın konuk evi'nin temeli atıldı

Adana’da ilk kadın konuk evinin temeli törenle atıldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Prof. Dr. Gaye Erbatur, Türkiye’de 14 olan kadın konuk evinin Avrupa Birliği (AB) normlarına göre 7 bin 500 olması gerektiğini söyledi.

İlk kadın konuk evinin temeli, huzurevinin bahçesinde atıldı. Temel atma törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, Adana Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Çiğdem Akça ile kadın kuruluşlarının çok sayıda temsilcileri katıldı. İnşaatına bir süre önce başlanan kadın konuk evinin temeline ilk harcı sembolik olarak Başkan Durak ile Milletvekili Erbatur birlikte attı.
Törende konuşan Gaye Erbatur, hoşgörü toplumundan şiddete dayalı bir toplum haline gelindiğini ve bunun durdurulması gerektiğini söyledi. Türk kadınının toplum içinde ikinci sınıf muamelesi gördüğünü ve özellikle aile içinde şiddete, baskıya maruz kaldığını ifade etti. 10 yıl önce kadınların sorunlarını çözmeye yönelik olarak başlanan mücadele sürecinde çok önemli mesafeler katedildiğini belirten Erbatur, kadınları içine alan bir çok örgütlenmelerin yer aldığını, ayrıca cezaların da daha caydırıcı hale geldiğini belirterek, bunların önemli kazanımlar olduğunu vurguladı. Yurt dışında yapılan bir araştırmaya göre, Nazi kamplarında şiddete ve işkenceye maruz kalanlar ile evde benzer uygulamaları yaşayan kadınlarda aynı semptomların tespit edildiğini ifade eden CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, "Onun için kadın konuk evlerinin açılması çok önemlidir. Buralarda 3-6 ay rehabilitasyondan geçen mağdurenin asıl evi ise ailesinin yanı olmalıdır. Türkiye’de sadece 14 kadın konuk evi vardır. AB normlarına göre her 10 bin kadın sayısına göre bu 7 bin 7 bin 500 olmalıdır. Yeni kanunlarımıza göre yerel yönetimlerin kadın konuk evi açma yükümlülükleri var. Büyükşehir Belediyesi’ni kutluyorum. Bu çalışmanın diğer belediyelere de örnek olmasını diliyorum" diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise, Erbatur’un kadınların ikinci sınıf muamele gördüklerine dair tespitine katılmadığını belirtti. Durak, "Bunu kabul etmiyorum. Bakın platformda kadınlar oturuyor, meclis üyelerimiz ise ayakta. Kadınlarımız, gerçekten cemiyette hak ettikleri yeri buluyorlar. Daha önceki dönemlerde ben, meclise giren iki kadın üyemizi başkan vekili tayin etmiştim. Kadınlarımızın başta siyaset olmak üzere pek çok alanda avantajı var. Kadınlarımız, cemiyetimizin ayrılmaz, tamamlayıcı bir unsurudur" dedi.
Huzurevi bahçesinde temeli atılan Adana Kadın Konuk Evi’nin 2 katlı olacağı ve 15 kişinin barınabileceği şekilde tamamlanacağı, ardından ikincisinin de yapılmasının düşünüldüğü bildirildi.

adana
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2004 Cuma 14:08:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?