2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Kafesteki Kader'in dramı

Adana'da doğuştan zihinsel engelli 19 yaşındaki Kader Kaya, 15 yıldır kafeste yaşıyor.

Rahatsızlığı yüzünden vücudu gelişmeyen ve kafası büyümeyen Kader, aynı zamanda konuşamıyor.

Malatya'nın Darende ilçesinden 21 yıl önce Adana'ya göç eden Kaya ailesi, maddi imkansızlarla boğuşurken bir yandan da zihinsel engelli olarak dünyaya gelen 4 çocuklarından en büyüğü Kader'i tedavi ettirememenin üzüntüsünü yaşıyor. 6 aylık olduğunda hasta olduğunu fark ettikleri Kader'i doktora götüren Süleyman (40) ve Zeynep Kaya (36) çiftine doktorlar, hiperaktif bir çocuk olan Kader'in annenin hamileliği sırasında ateşli bir hastalık geçirmesi sonucu bu hale geldiğini belirttiler. Zeynep Kaya 17 yaşında ikinci kızı Sevinç'e hamile kalırken, çift sağlık güvenceleri olmadığı için Kader'i 3 yaşına kadar doktora götüremedi. Kaya çiftinin Kader'den sonraki 3 çocukları tedavi sayesinde sağlıklı olarak dünyaya gelirken, Kader hem zihinsel engelli hem de hiperaktif olduğu için büyüdükçe bakımı zorlaştı. Dışarı kaçmaya, kendine zarar vermeye başladığı için 4 yaşındayken demirden yapılan kafese konulan Kader, 15 yıldır kafeste yaşıyor.

Anne Zeynep Kaya, kızı Kader'in yokluktan dolayı bu hale geldiğini ifade ederek, "Kader 19 yaşında ama kimse ona 19 yaşında demez. Sanki 7-8 yaşındaki bir çocuk gibi. Hem beyni gelişmiyor hem de vücudu gelişmiyor. Dünyaya geldiğinde 1.5 kilogramdı ve kafa yapısı aynen böyleydi. 6 aylıkken doktora götürdük, ancak doktorlar teşhis koyamadı. Çocuğun hiperaktif olduğunu söyledi. Bir de benim hamileyken ateşli bir hastalık geçirdiğim için çocuğun böyle olduğunu söylediler. Sonra da Kader'i parasızlık yüzünden doktora götüremedik. 3 yaşında bir daha götürdük, o zaman da çaresi yok dediler. Ancak başka doktorlara götürsek en azından konuşabilirdi" dedi.

Kader'in hiperaktif olduğu için bakımının çok zor olduğunu, evden dışarı çıktığını ve kendine zarar verdiğini anlatan anne Kaya, "Kader sürekli kendine zarar veriyor. Evden kaçıyor, bulamıyoruz. Geceleri yatmıyor. Bu nedenle demirden kafes yaptırdık. Ancak burada sakinleşiyor ve yatıyor. Burası olmadığı zaman yatmıyor. Ancak burada da demirlere kafasını vuruyor. Mecbur olduğumuz için bunun içine koyuyoruz. Gün içerisinde ben evde olduğum zamanlar kafese koymamaya çalışıyorum, ama çocuklar okula gidiyor, yemek yaparken mecbur koymak zorunda kalıyorum" diye konuştu.

Altının sürekli hazır bezle sarıldığını, başka türlü bakım yapamadığını belirten Kaya, Kader'e 19 yıl devletin maaş vermediğini, son 2 aydır evde bakım parası aldıklarını söyledi. Çok zor durumda olduklarını ve Kader'in kadersizliğini yenmesi için devlet büyüklerinden yardım beklediklerini dile getiren Kaya, "Kader'i doktora götürdüğümüz zaman insan yerine koyup bakmıyorlar. Tabii dışarıdan ilk gören ürküyor, ama o da bir insan sonuçta. Dişlerinden rahatsız olan Kader'i hangi hastaneye götürdüysek bakmadılar. Kızıma ne olur biri yardım etsin" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2008 Pazar 12:29:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?