3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Kahramanlarını yanlarında taşıyorlar

İlköğretime yeni başlayan öğrenciler, çizgi film kahramanlarının yer aldığı kırtasiye malzemelerini tercih ediyor.


Türkiye'de 14 milyon öğrenci yarından itibaren 2008-2009 eğitim-öğretim için ders başı yapacak. Aileler yaklaşık 2 haftadır öğrencilerin kırtasiye ihtiyaçlarını gidermek için seferber oldu. Aileleri en fazla zorlayan ise çocukların kırtasiye malzemeleri alırken çizgi film kahramanlı ürünler seçmesi. Spiderman, Shrek, Barby, Batman, Pokemon gibi çizgi dünyasının kahramanları, çanta, defter ve elbiselerde boy boy yer alıyor.

Bu sene erkek öğrenciler yine Actionman ve Spiderman karakterli olanları seçerken, kızlar arasında ise Barbie ürünleri revaçta.


Bu ürünler daha pahalı olduğu için velilere ek maliyet getiriyor. Çocuklar, kalite ve fiyata bakmadan ailelerini bunları satın almaya zorluyor. Oğlunun arkadaşlarının etkisiyle bu sene yeniden çanta istediğini belirten Ayşe Doğan, fiyatların yüksekliğinden şikayetçi. 10 YTL'lik çantaların 35 YTL'ye satıldığını belirten Doğan, "Çocuğumuz üzülmesin diye mecburen Pokemonlu bir çanta aldık. Bakalım seneye hangi çizgi kahramanlar yüzünden alışveriş yapacağız" dedi.


Uzmanlar, bu tür ürünlerin çok kolay pazar bulmasını çocukların çizgi film karakterlerinden etkilenmesine bağlıyor. Uzmanlar, 2-3 yıl kullanılması gereken çantaların film kahramanları için sık sık değiştirildiğini vurgulayarak, "Ailelerin bu konuda çocukları yönlendirmesi gerekiyor. Öğrenciler televizyonun yanı sıra arkadaş ortamından da etkileniyor. Bu yüzden çocuklar hayali bir dünyada yaşayabilir. Çocuklar özellikle okula yeni başlayanlar eski alışkanlıklarını bir anda bırakamıyor" dedi.


Uzmanlara göre, çocukların gelişim çağında bu tür filmlerden etkilenmesi normal. Ancak bu konuda velilere önemli görevler düşüyor. Veliler, tercih etme aşamasında kolaycılığa kaçmayarak çocuklarına 'Hayır' diyebilmeli. Çünkü çocuklar doyumsuz bir yapıya sahip.


Çocukların en çok etkilendiği şeylerin başında çizgi filmler geldiğini belirten uzmanlar, etkilenme çağının 3 ile 10 yaş arasında değiştiğini, çocukların çizgi filmlerle verilen mesajları gerçekmiş gibi algıladığını ifade ederek, "Çocuğun bu ihtiyacını karşılamak için yaşına uygun ahlak, erdem ve iyilikler tavsiye eden filmler seyrettirilebilir. Hayatı anlamsız ve saçma sapan gösteren böyle sahte kahramanların fotoğrafları, posterleri, anahtarlık ve resimlerinin olduğu kıyafet, çanta, kalem, silgi gibi şeyler alınmamalı" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 14:11:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?