3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Kan anonsuna son!

Türkiye Kızılay Derneği Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kaplan, "Güvenli Kan Temini" projesi kapsamında kurulan 54 kan merkeziyle Türkiye'nin kan ihtiyacını karşılayacaklarını söyledi.

Kaplan, yaptığı açıklamada, 2005 yılının son aylarında Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde ''Güvenli Kan Temini'' projesinin hayata geçirildiğini hatırlattı. Sağlık Bakanlığı ile koordine içerisinde oldukları çalışmada 54 kan merkezi kurulduğunu ve yerel ve bölgesel faaliyete başladıklarını ifade eden Kaplan, "Kurumlar arasındaki iletişim sistemi sayesinde artık vatandaşlar devreye girmeden, ihtiyaç duyulan kanı hastaneye teslim ediyoruz. Hastane vatandaşın kan ihtiyacını karşılıyor.

Hasta, sosyal güvenlik kapsamında ise maddi işlemler kan merkezi ile hastane arasında gideriliyor" dedi. 2009 sonu itibariyle tüm Türkiye'de 12 bölgesel kan merkezi aracılığıyla 81 ilin, kan ihtiyacını karşılayacak şekilde projeyi yaygınlaştıracaklarını vurgulayan Kaplan, "Adana'daki en son teknoloji ve en güvenilir sistemle, uluslararası sertifikamızı aldık. Uluslararası kan merkezleri sathında, tek belge alan kurum Kızılay Kan Merkezi'dir. Geldiğimiz nokta itibariyle, Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 60-70'ini tek başına karşılayacak durumdayız. Türkiye'nin ihtiyacı olan yıllık 1.5 milyon ünite kanın tamamını karşılayabileceğiz" diye konuştu.

Projeyi olabilecek en güvenli şekilde yürüttüklerini kaydeden Kaplan,
"Artık eskisi gibi çok fazla kan anonsları kalmadı. Bir kaç yıl öncesine kadar, televizyon ve radyolarda sürekli anonslar olurdu. Bu anonslar 2009 sonunda tamamen bitecek. Güvenli donöre ulaşılıyor, geçen sene 700 bin ünite kan aldık. Bu donörlerin tüm bilgileri, kan merkezlerinde saklanıyor" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2008 Çarşamba 10:14:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?