3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Kan stokumuz yetersiz!

Türkiye'nin kan stokunun büyük bir talebi karşılayacak yeterlilikte olmadığı, özellikle yaz aylarında bu stokun daha da azaldığı bildirildi.

Adana Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Salim Canoğulları, yaptığı açıklamada, kan merkezlerinin stokunun yetersiz olduğunu, bu sorunun Türkiye genelinde yaşandığını belirtti.

Canoğulları, bu yüzden Kızılay'ın, ülke genelinde "Kanımızın yetmemesi kanımıza dokunuyor" sloganıyla, "Bir Milyon İyi İnsan Aranıyor" kampanyasını başlattığını ifade etti.

Kampanyaya görsel, işitsel ve yazılı basının büyük destek verdiğinin altını çizen Canoğulları, "Kan ihtiyacını karşılayamıyoruz. Çünkü yaz gelince stoklarımız
hemen azalmaya başlıyor. Ameliyatlar ve tedaviler aksıyor, hastanelerin isteğine cevap veremiyoruz. İnsanların peşinden yaylalara, sahillere giderek, buralarda kan bağışı kampanyaları düzenliyoruz" dedi.

Bugün ucu ucuna yetişen kan stokunun, büyük bir talep geldiğinde karşılayacak yeterlilikte olmadığını kaydeden Canoğulları, "Bu yüzden stokları doldurmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

40 milyon nüfusa sahip Güney Kore yılda 4,5 milyon ünite kan temin edip, 250 milyon dolarlık da kan ürünleri ihracatında bulunurken, Türkiye'nin 70 milyon nüfusuyla 1,5 milyon ünite kan toplayamamasının üzüntü verici olduğunu ifade eden Canoğulları, şöyle devam etti:

"Hastanelerde, bir sürü ameliyat ve tedaviler kan olmazsa yapılamaz. Herkesin kana ihtiyacı olabilir. Bu yüzden kan bağışına gereken önem verilmeli."
Yazın kan vermenin hiçbir zararı bulunmadığına da işaret eden Canoğulları, insanların yaz-kış gönül rahatlığıyla kan verebileceğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 11:25:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?