4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Kanolada peşin ödeme sevinci

Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Çukobirlik), Mayıs ayından itibaren hasadına başlanan kanola ürünü alımlarını büyük oranda tamamlayarak peşin ödeme ile çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Kanola tarımının Çukurova bölgesinde giderek yaygınlaştığı, bunun da ülke tarımı ve çiftçilerimiz açısından sevindirici olduğu kaydedildi.

Kurum olarak 2008/2009 kampanya döneminde çiftçilerden bugüne kadar toplam 788 bin 779 ton kanola aldıklarını, karşılığında 60 kuruş ön ödeme fiyatı üzerinden peşin ödeme yaptıklarını kaydeden Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, "Bu sezon aldığımız kanolanın bedeli 499 bin TL'yi buldu. Bunun tamamını çiftçilerimize peşin ödedik. Bölgemizde hasat tamamlandığı
için kuruma getirilen ürün miktarı hayli azaldı" dedi.

Kanolanın bölgedeki ilk ekim dönemlerinde ve hasatta tecrübesizlikten kaynaklanan sıkıntılar yaşandığını ancak, yürütülen eğitim çalışmaları sonucu bunların büyük oranda aşıldığını kaydeden Öztürk, bu dönem dönüme ortalama 400 kilogram verim alan çiftçiler olduğunu söyledi.

Öztürk, "Yağlı tohum bitkisi olarak kanola gerçekten önemli bir tarım ürünü. Kanolanın ekim sahaları bölgede giderek artıyor. Başka bir ifade ile çiftçimizin bu ürünü sevdiğini söyleyebiliriz. Kanola, ayrıca zahmet ve masraf
bakımından da çoğu ürünlere göre daha avantajlı. Özellikle buğdayla dönüşümlü kışlık ürün olarak ekilmesi, toprak verimliliği ve tarımımız için önemli" diye konuştu.

Öztürk, kurum olarak aldıkları kanolayı işledikten sonra iç ve dış borsalardaki hareketlere göre yeniden hesap yapacaklarını, fiyatların yükselmesi durumunda aradaki farkı ürününü aldıkları üreticiye ödeyeceklerini sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2009 Cuma 11:01:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?