2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Kapan Operasyonu

Konya Emniyet Müdürlüğü tarafından 13 ilde eş zamanlı düzenlenen "Kapan" operasyonunda gözaltına alınan 56 kişi adliyeye sevk edildi.


Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü'nün 10 aylık çalışması sonucunda Konya ve İstanbul başta olmak üzere Tekirdağ, Diyarbakır, Adana, Mersin, Antalya, Denizli, Bodrum, İzmir, Bursa, Niğde ve Ankara'nın da içinde bulunduğu 13 ilde eş zamanlı operasyon düzenlenmişti. 100 milyon dolarlık vurgun yaptığı belirlenen suç örgütüne yönelik "Kapan" kod adlı operasyonda polis, aralarında çete lideri Mert Ali A.'nın da bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı.


İstanbul'a yerleşen şebekenin Anadolu'da yapılanmaya gittiği, gazetelere verdiği iş ilanları sayesinde kendilerine başvuruda bulunan kişilerin kimlik bilgilerini alarak bankalarda hesap açtırdıkları, bu isimleri kullanarak 13 ilde 50'nin üzerinde beyaz eşya, mobilya, çelik kapı gibi alanlarda şirket kurdukları belirlendi. Türkiye genelinde 61 şirket kuran şebekenin, iş başvurusunda bulunan 4 bin 700 kişinin kimlik fotokopilerinden sahte kimlikler yaparak bankaları ve şirketleri dolandırdıkları tespit
edildi. Kendi aralarında çıkmaza giren örgüt üyelerini ise ayağından vurarak ihtar eden şebeke üyelerinin aynı zamanda gasp, silahla yaralama gibi birçok olaya karıştığı iddia edildi.


Polis, 10 aylık çalışma sırasında örgüt liderine ulaşmak için birçok yolu denedi. Son olarak örgüt liderinin kadın zaafını öğrenen polis, internet üzerinden örgüt lideri Mert Ali A.'nın msn adresine ulaştı. "İzmirgüzeli" rumuzu ile kadın kimliğine bürünen polis, lideri konuşturmayı başararak, silahlarını ve kimliğini göstermesini sağladı.

Tüm delillerin toplanmasıyla birlikte örgüt liderinin bulunduğu villayı basan polis, Mert Ali A.'yı gözaltına alırken, evde yüklü miktarda dolar, çok sayıda tabanca ve
evrak ele geçirdi. Ardahan nüfusuna kayıtlı Mert Ali A.'nın 10 yıldır örgütlenmeyi sağladığı ve çevresindeki 40 adamını da özellikle Ardahan'dan seçtiği belirlendi.

Yakalanmadan 20 gün önce Dubai'de bulunan dünyanın ilk 7 yıldızlı ve geceliği 10 bin dolar olan Burj El Arab Oteli'nde örgütten bir adamıyla bir hafta tatil yapan örgüt liderinin, yaklaşık 500 bin dolar harcadığı da belirlendi. Şahsın tekrar Dubai'ye tatile gitmek için bugüne yer ayırttığı öğrenilirken, aynı yöntemi orada da kullanarak bankaları dolandırmayı planladığı iddia edildi.


Poliste ifadeleri tamamlanan 56 kişi, bugün sabah erken saatlerde Konya Numune Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Zanlılar, daha sonra 5 otobüsle adliyeye sevk edildi. Zanlılarla birlikte, haklarında iddia edilen suçlarla ilgili 50 binden fazla evrak ve 40 dosya da taşındı. Operasyon kapsamında 4 binden fazla faili meçhul olay çözüldü.

iha
Yayın Tarihi : 23 Mart 2008 Pazar 16:41:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?