2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Kapıdan yapılan satışlara dikkat!

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kazım Barışık, son günlerde kapıdan yapılan hileli satışlarda artış olduğuna işaret ederek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Çeşitli emtiaları kapı kapı dolaştırarak, değişik hediye ve vaatlerle vatandaşların karşılarına gelen satıcılara itibar gösterilmemesi gerektiğini belirten Barışık, mümkünse kapıya gelen satıcılar yerine devlete vergisini ödeyen, bilinen, güvenilir, kayıtlı esnaflardan alış veriş yapılmasını istedi.

Kapıdan satışlardan canı yanan mağdur tüketicilerin şikayetlerinin son günlerde iyice arttığına işaret eden Barışık, daha önceleri oluşan sorunların Tüketici Yasası'na uygun olarak "cayma hakkı"nın kullandırılmasıyla çözüldüğünü, ancak bu kez de kapıdan satış yapan firmaların satış yaptıkları tüketicilere sözleşmenin bir nüshasını, faturayı ya da garanti belgesini vermeyerek, "cayma hakkı"nı engellemeye çalıştıklarını söyledi.

Bu durumda, ürün satın alan tüketicinin elinde "cayma bildirimi" yapacak bir adres ve firma bilgilerini içeren bir belge olmadığı için mağdur olduğuna da dikkat çeken Barışık, "Vatandaşlarımız kandırma amaçlı bu satıcılara aldanmasın. Artık her ürün her yerde uygun fiyatlarla satılıyor. Mutlak almak isterlerse de alacakları ürünle ilgili piyasa fiyatını araştırsınlar, markası bilinmeyen ürünü almasınlar. Eğer ürünü mutlaka alacaksınız da satıcı firmaya ait sözleşme talep edin, adres ve telefon bilgilerini kontrol edin, satış elemanından firma adına verilmiş satış yetki belgesini isteyin. İmzaladığınız sözleşmenin bir nüshasını mutlak alın. Ayrıca, kapıdan alışverişte hiçbir şekilde ödeme yapmayın. Taksitler için tek senet imzalamayın. Eğer ürünü beğenirseniz 7 gün sonra ödeme yapın. Çünkü, hiçbir gerekçe göstermeden 7 günlük cayma hakkınız var" dedi.

Barışık, ayrıca mal alırken kalitesinin yanı sıra garanti suresi ve tamir ve bakımı ile ilgili servislerinin mevcut olup olmadığını öğrenmenin de her tüketicinin dikkat etmesi gereken husus olduğunu kaydetti.

Uyarı amacıyla ilgili birimlerce bastırılan afişler, Adana ESOB Eğitim ve Hizmet Binası girişine ve koridorlarına da yapıştırılarak vatandaşların konuya ilgi duyması ve bilgilenmesi sağlanıyor.

Kapıdan alınan ürünle ilgili sorun yaşayan tüketicilerin, şehirlerde Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, ilçelerde ise kaymakamlık binalarında bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri'ne başvurabilecekleri belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 12:42:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?