2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Kara kış TIR şoförünü mucit yaptı

Adana'da 30 yıldır TIR şoförlüğü yapan Bilal Şimşek, kar yağışından ve buzlanmadan dolayı sürücülerin yolda kalmaması için araç lastiklerine monte edilebilen "kar paleti" icat etti.

52 yaşındaki 4 çocuk basası Bilal Şimşek'i karakış mucit yaptı. Hayatını yollarda geçirdiğini söyleyen Şimşek, kar yağışı ve buzlanma yüzünden kış aylarında yollarda kaldığını belirterek, "Soğuk ve yağışlı havalarda zincir takmak çok zor. Bu nedenle buna çare aradım. Sonunda araç lastiğine monte edilebilen 'kar paleti' adını verdiğim aleti icat ettim" dedi.

Kar paletini ilk önce kağıt üzerinde çizdiğini ve daha sonra boru, demir ve cıvatalarla kullanışlı bir alet haline getirdiği ifade eden Şimşek, "Palet hem krikolu hem de krikosuz olabiliyor. İsteyen krikolu isteyen krikosuz kullanabiliyor. Palet, 4 boru ve demir üzerine olabileceği gibi tek demir üzerine de iki taraflı yapılabilir. Boruların ucuna delikli kar iteceği yerleştiriyoruz. Bunlar karın çokluğuna göre kaldırılıp indiriliyor. Paleti, araçların jantına vidayla monte ettikten sonra kara göre
ayarlama yapıyoruz. Karlı yollarda tekerle birlikte dönen palet tekerin kar altında kalmasını ya da kaymasını önlemiş oluyor" diye konuştu.

Kar paleti sayesinde hiçbir aracın kaymayacağını ya da yolda kalmayacağını vurgulayan Şimşek, şunları söyledi:
"Ben kardan dolayı yollarda çok kaldım. Kışın kar eziyetini çok çektim. Kara kıştan dolayı çok ölüm atlattım. Ancak bundan sonra şoför arkadaşlarım palet sayesinde çok rahat olacak. Krikolu paletleri kadın sürücüler de rahatlıkla kullanabilir. Bu aletle artık zincir sistemi sona erecek. Çünkü zincir, hem zahmetli hem de kesin çözüm olmuyor."

"Kar paleti" icadını noterden tasdik ettirdiğini belirten Şimşek, bütün sürücülerin yararlanması için seri üretim yapmak istediğini bunun için de sponsor aradığını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2008 Cuma 10:42:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
samet esen IP: 81.215.1.xxx Tarih : 30.08.2008 09:12:30

valla helal olsun diyorum