29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

'Karagöz'e Yunanlılar sahip çıktı

Türk gölge oyunu klasiklerinden olan Karagöz, Yunanistan'da sayıları 40'a varan sanatçı tarafından yılın 200 günü "Karagözis" adı altında gösterime sunuluyor.

Karagöz ve kukla sanatçılarından Mahmut Hazım Kısakürek, Karagöz ve Hacivat'ı Türkiye'de yaşatmaya çalışan az sayıda sanatçı olmasına rağmen, Yunanistan'ın "Karagöz" oyununu kendine maletmeye çalıştığını söyledi.

Kısakürek, "Adına Karagözis diyorlar. Aslında bu sanatın evrenselliğini gösterir ama, onlar böyle bir isme sahip çıkıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar, Karagöz'e Karagözis demekle onu Yunan yapamazlar. Ama bu isme sahip çıkmak için de ellerinden geleni yapıyorlar. Bunu politik arenalarda da yapıyorlar, bunu kendi kültürlerine de yerleştiriyorlar. Bugün Yunanistan'da yaklaşık 40 tane Karagözcü var. Bunlar yılın 200 günü ülkelerinde gösteri yapıyorlar. Bu gösteriler için de yüksek bedeller alıyorlar. Bu tür organizasyonlar için kendileri çaba harcamıyorlar. Devlet, belediyeler, bir takım kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütleri, bu işi kendilerine görev edinmişler ve bölgelerindeki Karagözcüleri arayıp onları organize ediyorlar" dedi.

Kısakürek, Karagöz'ün Yunanistan'da hayatın her alanına girdiğini, okul defterlerinin kapağına Karagöz figürü işlendiğini, içine çocukların kesmesi ve boyamaları için figürler yer aldığını, aynı zamanda pazıllar, boya ve çıkarma kitapları yapıldığını kaydetti.

Kısakürek, Yunanistan'ın Karagöz'ü AB'ye tescil ettirme girişiminin de Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği tarafından Karagöz'ün ana vatanının Türkiye olduğu yönünde görüş bildirmesi üzerine sonuçsuz kaldığını söyledi.

Kısakürek, Karagöz'ün Türkiye ve Yunanistan dışında İspanya, Avusturya, Hollanda ve İngiltere'de oynatıldığını sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 12:27:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?