2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Karaisalı'ya Hidroelektrik Santrali

Adana'nın Karaisalı ilçesinde 30 megavat elektrik üretecek Çakıt Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali'nin yapımına başlandığı bildirildi.

Karaisalı Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Kuşçu, yaptığı açıklamada, Global Yatırım Holding tarafından yapımına başlanan, Çakıt Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali'nin 4 bin 300 metre tünel yapılarak Yerköprü'den alınacak suyun, Çakıt üzerinde Kapıkaya Mahallesi sınırları içine getirileceğini söyledi.

Kuşçu, tünel yapımına başlandığını suyun geldiği noktada 75 metre düşeceğini ve oradan hidroelektrik enerjisi üretileceğini ve suyun tekrar Çakıt nehrine verileceğini belirterek, "23 milyon dolarlık bir proje iki yıl içinde bitecek. Şu anda başlamış durumda ve 30 megavat yıllık elektrik üretimi olacak. Üretilen elektrik, enter konnekt sisteme verilecek" dedi.

Barajlar nedeniyle toprak kaybının olduğunu, ancak bu sistemde toprak kaybının olmadığını tarım alanlarına da zarar vermeyeceğini vurgulayan Kuşçu, boşa akan doğal kaynağın enerjiye dönüşeceğini ve suyun tekrar kullanılacağını kaydetti.
Santralin istihdama da katkısı olacağını, yaklaşık 50 kişinin santralde çalışacağına dikkat çeken Kuşçu, benzer 800 adet projenin Türkiye genelinde uygulanacağını ve büyük çoğunluğunun yapımına başlandığını ifade etti.

Finans sektörünün önemli isimlerinden Global Yatırım Holding (GYH), enerji piyasasının da Çakıt Regülatör ve HES projesiyle birlikte 8 hidroelektrik santrali yapacak. İnşa edeceği 8 HES projesiyle elektrik üretiminde söz sahibi olmak istiyor. GYH'nin, HES yatırımlarının inşaat çalışmalarının başladığı projelerin tamamlanmasıyla yıllık 2 milyar kilovat elektrik üretimi gerçekleştireceği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2008 Perşembe 11:09:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?