4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Karpuz altın yılını yaşıyor

Adana'nın Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, karpuzun altın yılını yaşadığını geçen yıl tarlada kilosu 5 kuruşa satılan ürünün bu yıl 70-80 kuruşa kapışıldığına dikkat çekerek, "25 yıllık çiftçilik hayatımda karpuzun bu kadar para ettiğini görmedim" dedi.


Girmen, Türkiye'nin en erkenci karpuzunu yetiştiren Çukurova'da Mayıs ayının sonunda başlayan örtü altı karpuz fiyatının çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ifade etti. Geçen yıl örtü altı ve üstü olmak üzere toplam 150 bin dönüm alana ekilen karpuzun, bu yıl 90 bin dönüm alana ekildiğini belirterek, "Geçtiğimiz yıl karpuzun fazla ekilmesi, ihraç edilmemesi ve iç piyasada da tüketilmemesinden dolayı tarlada kilosu 5 kuruşa kadar düştü. Geçen yıl üretici maliyetinin yarısını bile kazanamadığı için bu yıl karpuz ekim alanları yüzde 35 oranında düştü. Karpuz ekim alanlarının ve rekoltenin düşülmesiyle birlikte karpuz fiyatları da tarihinde ilk kez bu kadar fırladı" diye konuştu.


Karpuzun Çukurova'da ve Türkiye'de bu yıl altın yılını yaşadığına dikkat çeken Girmen, şunları kaydetti:
"Karpuzun kilogramı tarlada bu yıl 70-80 kuruş arasında satılıyor. Manavda ise karpuzun kilosu 1,5 ile 2 TL arasında satılıyor. Karpuz üreticileri bu fiyatlardan çok memnun. Karpuz geçen yıl ise 5 ile 15 kuruş arasında satılıyordu. Daha önceki yıllar ise karpuz en fazla 30 kuruştan satılıyordu. Ben 25 yıllık çiftçilik hayatımda karpuzun bu kadar para ettiğini görmedim."


Türkiye'nin yaz aylarına girildiğinde sıcaktan serinlemek için ilk kez Çukurova karpuzunu tattığını vurgulayan Girmen, "Türkiye'de yıllık 4 milyon ton üretimi yapılan karpuzun 1 milyon tonu Çukurova Bölgesi'nde üretiliyor. Üretici geçen yıl rekolte fazlası ve kabak aşılamadan dolayı satış sıkıntısı çekti. Geçen yıl yüksek rekolte elde edilmesinin yanı sıra kabak aşılı ürünlerdeki kalite kaybı nedeniyle satış sakıntısı yaşanan karpuzda, ekim alanındaki azalma sonucunda bu yıl arz-talep dengesinin üretici lehine dönüştü" dedi.


Karpuz üreticilerinin bir dönüme en az bin -bin 400 TL para harcadığının altını çizen Girmen şöyle devam etti:
"Geçen yıl üretici maliyeti karşılayamadığı için karpuzdan kaçtı. Ancak bu yıl karpuzu tercih edenler memnun kaldı. Mayıs ayının sonunda ört ü altı karpuzlarının hasadı başladı. Karpuz bu yıl İlkbahar mevsiminde çok yağmur aldığı için veriminde düşmeler oldu ama bu fiyata olumlu yansıdı. Geçen yıl dönüme 7-8 ton veren karpuz bu yıl 3 ton vermeye başladı."


Açık alanda yetişen karpuzun Temmuz sonu itibariyle hasadının başlayacağını anlatan Girmen, açık alanda yetişen karpuzla birlikte fiyatların düşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.
Girmen, açık alanda yetişen karpuzun hasat edilmesiyle birlikte karpuzun fiyatının 35 kuruşa kadar düşebileceğini ancak buna rağmen bu yıl karpuzun altın yılını yaşadığını sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2009 Pazar 13:14:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?