2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Karpuz çiftçiye traktör sattırdı

İriliği, aroması ve tadıyla tüketici tarafından aranan ürün olan Ceyhan karpuzu, bu sezon üreticisine zor günler geçirtiyor.

Rusya'ya ihracatın durması, doğal ortamda yetişen karpuzdan önce aşılı kabak karpuzların piyasaya girmesi nedeniyle ürününü satamayan çiftçiler, borçlarını ödeyebilmek için traktör, tarla ve römorkunu satışa çıkardı.

Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yörede bu yıl örtü altında yaklaşık 70 bin dekar alanda karpuz ekiminin yapıldığını söyledi.

Yılda yaklaşık 500 bin ton karpuz üretimiyle Türkiye'nin toplam üretiminin yaklaşık 4'de birini karşıladıklarını söyleyen Tezcan, yaz meyvelerinin gözdesi olan karpuzun bu sezon üreticisini üzdüğünü ifade etti.

Tezcan, sezon başında kilogramı 1 YTL'den satılan ürüne tarlada 5 YKr'ye kadar gerilemesine karşın alıcı çıkmadığını anımsattı.

Ürünün bu sezon para etmemesini Rusya'ya yapılan ihracatın durması ile doğal ortamda yetişen karpuzdan önce aşılı kabak karpuzların piyasaya girmesine bağlayan Tezcan, çiftçilerin sonunda binbir umut ve emekle yetiştirdikleri ürünlerini tarlada bıraktıklarını kaydetti.

Tezcan, bazı üreticilerin, tarlalarını bozarak yer fıstığı ve ikinci ürün mısır ekimi yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

ZARAR 35-40 MİLYON YTL

Alacaklıların kapıya dayanması sonucu ne yapacağını şaşıran üreticinin son çare olarak traktörünü, tarlasını ve römorkunu satışa çıkarmak durumunda kaldığını anlatan Tezcan, “Ürünü tarlada kalan karpuz üreticisi ile alacaklıları birbirleriyle adeta köşe kapmaca oynuyor. Bir çok üretici alacaklılarına yakalanmamak için artık evlerinde yatamaz duruma geldi” dedi.

Tezcan, yöredeki karpuz çiftçisinin bu yılki zararının yaklaşık 35-40 milyon YTL civarında olduğunu da sözlerine ekledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 12:18:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?