4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Karpuz ekim alanı küçülüyor

Türkiye'nin karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Çukurova'da geçen yıl üreticinin zarar etmesi nedeniyle bu yıl ekim alanlarının yüzde 30 daralacağı bildirildi.

Çukrova'da, ekim sezonun başlamasına rağmen, yaklaşık iki haftadır çok az sayıda üretici fidelerini toprakla buluşturdu. Türkiye'de en erkenci karpuzun yetiştiği Karataş'ın Tuzla Belde Belediye Başkanı Ramis Avcı, karpuz fidelerinin Ocak ayının sonundan itibaren toprakla buluşmaya başladığını belirterek, bu yıl karpuz ekim alanlarının geçen yıla oranla yüzde 30 daralacağını kaydetti.

Çukurova'da geçen yıl örtü altı ve üstü olarak 150 bin dekar alana karpuz ekildiğini bu yıl ise bu rakama ulaşmanın zor olduğunu ifade eden Avcı, "Bu yıl yüzde 30 oranında daralma bekleniyor. Bunun birinci nedeni geçen yıl karpuz para etmedi. Kilosu 1 TL'den satılmaya başlanan karpuz 5 kuruşa kadar düştü. Bu da üreticinin maliyetini karşılayamamasına neden oldu. Ayrıca karpuz ekim alanlarının yorgun olması da ekimin azalmasına neden oluyor. Çünkü karpuz toprağı yoran bir meyve. Sürekli ekildiği zaman toprak verimsiz hale geliyor. Bu nedenle belirli aralıklarla toprağa başka bir sebze ya da meyvenin ekilmesi gerekiyor. Bu nedenle de karpuz ekim alanı azalabiliyor" dedi.

Karpuzun dekar başına bin TL civarında maliyeti olduğunu vurgulayan Avcı, geçen yıl 100 dekara karpuz eken bazı üreticilerin, yaklaşık dekar başına 700-800 TL civarında zarar ettiğini kaydetti. Tüketimin azalması ve üreticinin zarar etmesine, kabağa aşı yapılarak karpuz yetiştirilmesinin de neden olduğuna işaret Avcı, "Ayrıca geçen yıl karpuzlar ham toplandı. 10-20 kamyon karpuz tüketiciye ulaştırılıyor. Bu ham ürünü tadan tüketici artık karpuz almaya tereddüt ediyor. Karpuz olgunlaştığı zaman hasat
edilmeli. Özellikle Mersin ve Adana valiliklerine bu konuda çok iş düşüyor. Belediyeler bu konuda daha da yetkilendirilmeli" diye konuştu.

Geçen yıl Çukurova'da dönüm başına 5-6 ton rekolte elde edildiğini, ancak başta kilosu 1 TL'den satılan karpuzun daha sonra 5 kuruşa kadar düştüğü için para etmediğini söyleyen Avcı, bu yıl karpuz ekim alanının fiyatı yükselecek kadar düşeceğini tahmin etmediğini kaydetti.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen da, yıllardan beri bölgenin bir karpuz ekim ortalaması olduğunu, bu yılda tohum satışlarının aynı şekilde devam ettiğini, geçen yıl zarar edildiği için çok az düşüşlerin yaşanabileceğini söyledi. Karpuz üreticisinin birkaç yıldır üst üste zarar ettiğini vurgulayan Girmen, şunları kaydetti:

"Ancak her yıl heyecanla bir önceki yılın zararını çıkartabilir miyim diye yeniden ekiliyor karpuz. Karpuz üreticiliğini herkes yapamaz, bu alışkanlık. Karpuzun bu yıl pahalı yeneceğini pek inanmıyorum. Bir belirti görmüyorum. Geçen yıl üreticilere aşırı bir arz vardı. Talep düşük kaldı. Maliyetini karşılamadı. Kısa dönüm aralıklarında iyi paralara satıldı. Ancak genelde 5-20 kuruş arasında satıldı. 1 dekarın maliyeti bin TL civarında. Geçen yıl üretici maliyetini bile kazanamadı."

Karpuz üreticisinin daha ucuz ve erkenci karpuz yetiştirmek için kabağa karpuz aşılayarak üretime geçtiğini, bu yöntemin de karpuzun tadını değiştirerek tüketicinin ilgisini azalttığını anlatan Girmen, "Dolayısıyla tüketici bu nedenle erkenci karpuzu almadı. İran karpuzuna yöneldi. Aslında üreticiler yerli karpuz hasat dönemi başlamadan karpuz almazlarsa bir yerde üreticinin daha düzenli daha lezzetli karpuz üretmesini yardımcı olurlar. Vatandaş İran karpuzu yiyor diye erken karpuz üretmeye çalışıyor. Turfanda karpuz biraz para kazandırır ancak son yıllarda kazandırmıyor. Bunun nedeni erken hasat tüketicinin talebini kısıyor. Biraz oto kontrol sistemiyle tüketicinin talebi kısmasıyla erken hasadın önüne geçilir. Nasıl narenciyede belli tarihler varsa 15 eylülden önce limonun ihracatı yasaksa karpuzda da bu tür uygulamaları yapabiliriz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 11:43:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?