2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Karpuz kansere iyi gelir

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nebahat Sarı, "Karpuzda çok önemli 2 kimyasal madde olan likopen ve sitrolin var. Bu maddelerin kansere karşı koruyucu özelliği olduğu biliniyor." diye konuştu.

Adana'nın Ceyhan ilçesi Tarım Müdürlüğü tarafından çiftçilere ve köy muhtarlarına yönelik karpuz yetiştiriciliği konulu bir konferans verildi.

Ceyhan Kız Meslek Lisesi salonunda verilen konferansa Kaymakam Ayhan Boyacı, İlçe Tarım Müdürü Ali Tekin ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Por. Dr. Nebahat Sarı, Türkiye'de en çok karpuz üretimi yapılan ilin Adana olduğunu, Adana denildiği zamanda ilk akla Ceyhan ve Tuzla'nın geldiğini söyledi.

İlk karpuzun Türkiye'ye bu bölgeden dağıtıldığını belirten Prof. Dr. Sarı, karpuzun her şeyinden istifade edildiğini, Fransa, İspanya gibi ülkelerde karpuzun dış kabuğunu hayvan yemi, turşu, şurup, reçel gibi yiyecekler haline getirildiğini ifade etti.

Özelliklede karpuz suyu teknolojisinin ülkemizde geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Sarı, "Para kazandırmadığı bazı yıllarda yüzlerce ton karpuzu tarlada bırakırız. Nasıl ki nar suyu değerlendirilince marketlerde diğer meyve sularından daha yüksek fiyata satılıyor. Bence karpuz suyu da işlenmeli ve fabrikasyon haline getirilmelidir." dedi.

Karpuzun sağlık açısından çok faydalı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Sarı, "İştah açıcı ve serinletici özelliğiyle birlikte, göz ve mide ağrısını, ağız kokusunu giderir. Amerika'da 2-3 yıldır billboardlarda bugün karpuzunuzu aldınız mı diye afişler asılıyor. Bunu karpuz tüketimini arttırmak için yapıyorlar." şeklinde konuştu

CHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2008 Perşembe 15:35:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?