4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Karpuz üreticisi bu yıl kazanacak

Karpuz üreticilerinin geçen yıl tarlada kilosunu 5 kuruşa satabildiği karpuzun, bu yıl 70 kuruştan, 1 TL'ye kadar alıcı bulduğu bildirildi.

Türkiye'nin en erkenci karpuzunu yetiştiren Çukurova'da geçtiğimiz günlerde hasat başladı. Geçen yıl örtü altı ve üstü olmak üzere toplam 150 bin dönüm alana ekilen karpuz, bu yıl 100 bin dönüm alana ekildi. Geçtiğimiz yıl karpuzun fazla ekilmesi, ihraç edilmemesi ve iç piyasada da tüketilmemesinden dolayı tarlada kilosu 5 kuruşa kadar düştü.

Geçen yıl üretici maliyetinin yarısını bile kazanamadığı için bu yıl karpuz ekim alanları yüzde 35 oranında düştü. Karpuz ekim alanlarının düşmesi ve rekoltenin yükselmesiyle bu yıl karpuzun tarlada kilogramı 70 kuruş ile 1 TL arasında satılmaya başladı. Manavda ise karpuzun kilosu 1.5 ile 2 TL arasında satılıyor. Karpuz üreticileri şimdilik bu fiyatlardan memnun olurken vatandaş karpuzu pahalı yemekten şikayetçi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en erkenci karpuzunun Çukurova'da yetiştiğini ve hasadının bir hafta önce başladığını söyledi. Halis, Çukurova karpuzunun aroması ve bol suyu ile diğer bölgelerin karpuzundan farklı olduğunu Türkiye'nin ve dünyanın yaz aylarına girmeden ilk kez Çukurova karpuzunu tattığını kaydetti.

Türkiye'de yıllık 4 milyon ton üretimi yapılan karpuzun 1 milyon tonunun Çukurova Bölgesi'nde üretildiğini belirten Halis, "Üretici geçen yıl rekolte fazlası ve kabak aşılamadan dolayı satış sıkıntısı çekti. Geçen yıl yüksek rekolte elde edilmesinin yanı sıra kabak aşılı ürünlerdeki kalite kaybı nedeniyle satış sakıntısı yaşanan karpuzda, ekim alanındaki azalma sonucunda bu yıl arz-talep dengesinin üretici lehine dönüşmesi bekleniyor. Geçen yıl 120 bin-150 bin dönüm alana karpuz ekilirken bu yıl 80 bin-100 bin dönüme karpuz ekildi. Bu nedenle bu yıl karpuzun pahalı satılacağını ve üreticinin para kazanacağını düşünüyoruz" dedi.

Karpuz üreticilerinin bir dönüme en az bin -bin 400 TL para harcadığına dikkat çeken Halis şunları kaydetti:

"Geçen yıl üretici maliyeti karşılayamadığı için karpuzdan kaçtı. Ancak bu yıl karpuzu tercih edenler memnun olacak diye düşünüyorum. Yeni hasadı başlayan karpuzun bir dönümü 2 bin-2 bin 500 TL'den alıcı buluyor. Böyle giderse üretici maliyetini karşılayıp kar eder. Geçen yıl karpuzun dönümü 300 TL'ye kadar düşmüştü."

Üreticinin karpuzun para etmesinden dolayı erken karpuz hasadı yanlışı yapmaması konusunda uyaran Halis, "Karpuz şimdilik para ediyor. Bunu gören üreticiler karpuzlarını erken hasat etmesin. Bu yıl belki karpuzunu satar. Ancak gelecek yıl kabak karpuz sattığı için sadece kendi karpuzu değil bölgeden gidecek karpuzları tırpanlamış olur" diye konuştu.

Tuzla Beldesi çiftçilerinden Kenan Zinni, karpuzun geçen yıl para etmemesine rağmen korkmayarak 50 dönüme karpuz ektiğini söyledi. Zihni, "Karpuzun bu yıl ekim maliyeti dönüme bin lirayı geçiyor. Karpuzun dekarı tüccara Tuzla bölgesinde 2 bin 300 TL, Adana'da 2 bin 500 TL, Yumurtalık'ta 2 bin 200 TL'den satılıyor. Oysa, geçen yıl da maliyetler aşağı yukarı bin lira civarında olmasına rağmen, biz ürünün dekarına bin 500 TL'ye bile alıcı bulamamıştık. Bu yıl gübre fiyatlarındaki gerileme nedeniyle maliyet yükselmezken, ürüne yaklaşık iki katı değer biçilmesi bayram sevinci yaşatıyor. Geçen yıl karpuz bizi öldürmüş mahvetmişti. Bu yıl ise ilk kez satıyorum. Para edeceğinden çok umutluyum'' dedi.

Kenan Zinni bu yıl rekoltenin yüksek olduğunu kendi tarlasından bir dönüme 7 ton verim elde ettiğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 10:40:34
Güncelleme :28 Mayıs 2009 Perşembe 10:47:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?