2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Karpuza Avrupa Kupası dopingi

Adana'dan Avrupa'ya karpuz ihracatının, Avrupa Futbol Şampiyonası nedeniyle iki katına çıkmasının beklendiği bildirildi.

Adana'nın Karataş ilçesinin Tuzla Beldesi Belediye Başkanı Ramis Avcı, dünya karpuz üretiminde Çin'den sonra ikinci sıradaki Türkiye'nin, Avrupa Futbol Şampiyonası'nın yapılacağı Avusturya ve İsviçre'ye karpuz ihracatına başladığını, şampiyonaya katılan futbolcuların ve futbolseverlerin serinletecek karpuzların büyük bölümünün Adana'dan gideceğini söyledi.

Türkiye'deki karpuz üretiminin 3,9 milyon ton olduğunu, bunun büyük bölümünün Çukurova yöresinden karşılandığını belirten Avcı, "Türkiye'nin en erkenci karpuzu beldemizde yetiştiriliyor. Bu yıl Adana genelinde 150 bin dekar alana karpuz ekildi. Bunun 60 bin dekar alanı Tuzla beldesinde ekildi. Örtü altı karpuzlar hasat edildi. Karpuzu çok erken hasat etmemiz ihracat kapılarını açıyor. Ayrıca Çukurova yöresinde üretilen karpuz zengin besin içeriğiyle insan sağlığı açısından büyük bir öneme sahip" dedi.

Almanya'da 2006 yılında yapılan 18. Dünya Kupası'nın, özellikle Çukurova yöresindeki karpuz üreticilerinin yüzünü güldürdüğünü, hasadın başladığı günden 23 Haziran tarihine kadar bu ülkeye 911 ton ihracat yapıldığını anımsatan Avcı, bu yılda Avusturya ve İsviçre'de 7 Haziran'da başlayacak olan Avrupa Futbol Şampiyonası dolayısıyla yaklaşık 3 bin ton karpuz ihraç edeceklerini kaydetti.

Bu yılki hasat döneminin 7-29 Haziran tarihleri arasında Avusturya ve İsviçre'de yapılacak Avrupa Futbol Şampiyonasına denk gelmesinin, üretici, ihracatçı kadar ülke ekonomisi açısından da bir şans olduğunu ifade eden Avcı, "Yaklaşık bir haftadır ortalama 40 TIR karpuz ihraç ediyoruz. Şampiyonanın başlamasıyla birlikte bu rakamın 50-60 TIR'a çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Avcı, Türkiye ve Avrupa'ya karpuz ihraç etmelerine rağmen karpuzun maliyetinin altında satılmasından dolayı üreticinin zor durumda olduğunu kilosu 80 YKr'den satılan karpuzun, 200 YKr'den satıldığı zaman maliyeti kurtaracağını sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2008 Çarşamba 10:40:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
necati böbürer IP: 88.229.36.xxx Tarih : 6.06.2008 10:37:38

bu karpuzun biran önce fiatının yükselmesi lazım çiftçimiz batmış durumda buna bizde dahiliz