3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Karpuzcu müteahhit devri sona erdi

Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, 2008 yılında çıkarılacağını umdukları 3 yasayla müteahhitlik mesleğine kriterler getirildiğini, bu yasalarla karpuzcu ve bakkal müteahhitlerin devrinin kapanacağını söyledi.

Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak'ı makamında ziyaret ederek, geçmiş dönemden kalan ve bir türlü yasalaşmayan yapı denetim, plan ve imar ile yapı kanunu tasarıları hakkında bilgi aldıklarını söyledi. Çıkarılacak 3 kanunun da müteahhitlik mesleği için çok büyük önem taşıdığını belirten Babacan, tasarıların 2008 yılı içerisinde Meclis'ten geçirilerek yasalaşmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Bu tasarıların birbirinden bağımsız olarak düşünülemeyeceğini, 3 yasa tasarısının da birbirini tamamladığını ifade eden Babacan, birinin farklı zamanda çıkmasının mesleği olumsuz etkileyeceğini belirterek, "3 yasa tasarısı da eş zamanlı olarak Meclis'ten çıkmalı. Bu isteğimizi Bakan Özak'a da ilettik. Bakanımız bu isteğimizi olumlu karşıladı" dedi.

Tasarıların yasalaşmasıyla herkesin kendine kolayca "müteahhit" demesinin önüne geçileceğine dikkat çeken Babacan, karpuzcu ve bakkal müteahhitlerin sonunun geldiğini kaydetti. Türkiye'de geçmiş dönemlerde 80 bin müteahhit bulunduğunu, önüne gelen herkesin "müteahhit" sıfatını alarak konut yaptığını belirten Babacan, şunları söyledi:

"Müteahhitlik mesleği de doktorluk, öğretmenlik ve avukatlık gibi sağlama alınacak. Nasıl doktorun diploması olmadan doktorluk yapamıyorsa, diploması olmayan müteahhitlik yapamayacak. Çıkarılacak yasayla müteahhit olmak isteyen kişiye mimarlık veya mühendislik fakültesinden mezun olup olmadığı sorulacak. Eğer diploması yoksa müteahhit olamayacak. Özel sektöre giriş ve çıkışlar kontrol altına alınacak. Müteahhitlik alelade yapılan bir faaliyet olarak görülemeyecek."

Ayrıca müteahhitlik mesleğine çeşitli kriterler getirilerek, müteahhidin bakanlıktan sertifika almasının sağlanacağını ifade eden Babacan, yani müteahhitlere de sertifikasyon sistemi getirileceğini, verilen sertifikalara göre müteahhitlerin ne kadar büyük ölçekte proje yapacağının belirleneceğini kaydetti. Sertifikayı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın vereceğini, bu sertifikayı alanların küçük, orta ve büyük ölçekli projeler yapabileceğini söyleyen Babacan, "Müteahhitler işe sahip oldukları sertifikaya göre girecekler. Bunun için Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu olarak 81 ilde sertifika verilirken daha sağlıklı olunması için bakanlık, ilgili idareler, belediyeler ve gönüllü mesleki kuruluşların temsilcilerinden oluşan heyetle sicil komisyonlarının oluşturularak müteahhitlere sicil verilmesini istedik. Bunu yaparak, sertifika verilirken yine eskisi gibi işin ehli olmayan kişilere verilmesini önlemek istedik. Bakanlık, bu görüşümüzü değerlendirip karar vereceğini, yaklaşımın olumlu olduğunu söyledi" diye konuştu.

İsmail Babacan, çıkarılacak yasalarla müteahhitlik mesleğinin disiplin altına alınırken sigorta bölümünün de unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Mimar-mühendis, yapı denetimi firmaları, müteahhitler ve yapı denetimcilerinin sorumlulukları sigortayla teminat altına alınıyor. Yeni yasada buna yer verilmesi çok sevindirici. Bu, sistemin teminatı olacak."

Babacan, yasaların Meclis'ten çıkmasıyla birlikte sahte müteahhitlik yapan ve halkı reklam kampanyalarıyla dolandıran müteahhitlerin boyundan büyük projeler geliştirerek halkı dolandıramayacağını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2008 Pazar 13:24:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?