3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Karpuzcudan kötü haber var

Türkiye'nin en erkenci karpuzunun yetiştiği Adana'nın Ceyhan ilçesi ve çevresinde, hasada saylı günler kala yükselen maliyetler üreticiyi düşündürüyor.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, şu ana kadar hava koşullarının karpuzun lehine geliştiğini, böyle devam ettiği takdirde bu yıl rekoltede artış olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Tezcan, ilçenin sembolü olan karpuzun maliyetinin geçen yıla göre iki katı artış gösterdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Türkiye'nin toplam karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini tek başına karşılayan Ceyhan'da bu yıl 30 ile 40 bin dekar alana ekim yapıldığını tahmin ediyoruz. Karpuzun en büyük girdilerinden olan gübrenin kilosunu geçen yıl 60 YKr'ye alıyorduk, şimdi 1,5 YTL oldu. Yaklaşık iki katı bu artışın yanı sıra tarla kiraları da yükseldi. Daha önce bir dönüm tarla 200 YTL'ye kiralanırken, bu yıl 250-300 YTL'in altına düşmedi. Geçen yıl yevmiyesi 30 YTL'ye işçi bulurken, bu yıl 50 YTL'den aşağı bulamadık. Mayısın ikinci yarısında Ceyhan karpuzu tezgahlarda yerini alacak, ancak, katlanan maliyetlerin tüketiciye yansıması kaçınılmaz olacak.”

Tezcan, geçen yıl üreticinin karpuzun dönümünü tarlada 800 ile 1500 YTL arasında tüccara verdiğini, bu yıl 2000-2500 YTL'nin altında olmayacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Karpuzun bu yıl ekim alanlarının yanı sıra rekoltenin de artmasının, yükselen maliyetlerinin olumsuz etkisinin tüketiciye yansımasını hafifleteceğini umut ettiklerini anlatan Tezcan, “Hava koşulları sürpriz yapmaz, ürün bol olursa bu sayede fiyatlar aşağıya çekilebilir” dedi.

.
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2008 Cumartesi 11:52:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?