5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Karpuzcunun yüzü gülmedi

Türkiye'nin 4 milyon ton olan üretiminin dörtte birini karşılayan Adanalı karpuz üreticileri, hasadı buruk tamamladı. Üreticiler, son yıllarda üretim maliyetini bile karşılayamadıklarından yakınırken bazı üreticilerde karpuzunu tarlada bıraktığı gözlendi.




Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, bu yıl Adana ve çevresinde 160 bin dekar alanda karpuz ekimi yapıldığını tahmini rekoltenin de 850 bin ile 1 milyon ton civarında gerçekleştiğini söyledi.
Adana'nın, 4 milyon ton olan Türkiye karpuz üretiminin dörtte birini karşıladığını belirten Barut, ''Adana son yıllarda önemli bir üretim merkezi haline geldi. Adana kadar olmasa da Diyarbakır, Antalya, Muğla, Hatay, Manisa ve Bursa gibi kentler de önemli üretim bölgeleri olarak sıralanıyor” dedi.
Barut, Adana karpuzunun, kalitesine rağmen, geçtiğimiz sezonlarda yaşanan sıkıntıyı bu sezon da yaşadığını ve üreticilerin binbir güçlükle yetiştirdikleri ürünlerini maliyetinin altında satmak durumunda kaldıklarını dile getirdi.
Olumsuzlukların başında üretim planlamasının yapılmaması, sınır ticareti adı altında İran'dan Türkiye'ye karpuz getirilmesinin geldiğini anlatan Barut, ''Yöredeki karpuz üretimi arz ve talebe göre gerçekleştirilmiyor. Bu nedenle piyasada dengesiz fiyatlar oluşuyor. Oluşan dengesiz fiyatlar da üreticinin aleyhine oluyor. Ayrıca, yörede hasat başlamadan önce İran'dan sınır ticareti adı altında karpuz getirilmesi de Adana karpuzunun pazar sıkıntısını artırıyor. Sınır ticareti sınırdaki illerde ticareti artırmak amacıyla yapılmasına karşın, gelen ürünler Türkiye'nin her yerine yayılıyor. Bunun önüne mutlaka geçilmeli. İhracatın önündeki bürokratik engeller de kaldırılmalı. Rekoltenin en az yüzde 50'si ihraç edilmesi gerekirken, ancak yüzde 15'i ihraç edilebiliyor'' diye konuştu.


Mehemt Büyükarı - Kenthaber / Adana
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2005 Cumartesi 16:22:22
Güncelleme :1 Ağustos 2005 Pazartesi 11:23:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?