2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Karpuzu dolu vurdu!

Adana'nın Karataş ilçesine bağlı köylerde dün fındık büyüklüğünde yağan dolu, tarım alanlarına yüzde 100 zarar verirken özellikle hasat döneminde olan karpuzu yok ettiği bildirildi.

Karataş ilçesine bağlı Danişmet, Sadıçlı, Aktan, Çotlu, Ağzıbüyük ve Herekli köylerinde dün öğleden sonra yaklaşık yarım saat etkili olan şiddetli dolunun tarım arazilerine büyük oranda zarar verdiği belirtildi.

Adana'nın merkez ilçe Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Halis Durmuş, dolunun vurduğu tarım arazilerinde yaptığı incelemede yaklaşık 6 köyde etkili olan ve fındıktan daha büyük yağan dolunun binlerce tarım arazisinde zarara neden olduğunu ifade etti. Durmuş, dolunun özellikle mısır ve karpuzda çok zarara yol açtığını, bu iki üründe yüzde 100 zararların olduğunu buğdayda ise çok az bir zararın olduğunu söyledi.

Dolunun çok büyük yağması nedeniyle tam hasat döneminde olan karpuzun çok etkilendiğini ve çiftçinin tam para kazanacağı dönemde dolunun yağmasıyla birlikte bir yıllık emeğin boşa gittiğini belirten Durmuş, "Dolunun etkili olduğu alanlarda karpuz tamamen yok olmuş. Tarım ilçe müdürlüklerinin bu arazilere gelerek zarar tespit çalışmaları yapması gerekir" dedi.

Hükümetin tarım sigortası adı altında yeni bir uygulama başlattığını ve çiftçinin doğal afetlerden zararını bu yöntemle ödendiğinin altını çizen Durmuş, "Tarım sigortası çiftçi için çok iyi bir yöntem. Çiftçi zararının ödenmesi için mutlaka tarım sigortası yaptırması gerekiyor. Ancak bu sistemde de bazı yanlışlıklar var. Hükümetin bunları ortadan kaldırması gerekiyor" diye konuştu.

Durmuş, çiftçinin devletten para beklemediğini ancak afet nedeniyle zarara uğradığı için kredi borçlarının en az bir yıl ötelenmesi gerektiğini vurguladı. Danişmet köyünde çiftçilikle uğraşan 65 yaşındaki Mehmet Aydın'da dolu nedeniyle 33 bin dönümlük karpuz tarlasının tamamen yok olduğunu belirterek, "Dün saat 15:00'dan sonra dolu yağmaya başladı. Yaklaşık olarak 25-30 dakika kadar sürdü. Önce dolu küçüktü ama sonra fındıktan daha büyük yağmaya başladı. Dolu bittiğinde karpuz tarlama bir geldim ki bir tane bile karpuz kalmamış. Dolu hepsini vurmuş. Dönüme 10 ton karpuz bekliyordum. Bu yıl karpuzun verimi çok iyi olmuştu. En az 20 bin YTL zararım var. Ben buradan 33 bin YTL para kazanırdım. Masrafım 20 bin YTL şimdi bunu kim karşılayacak" ifadelerini kullandı.

Aydın, karpuz tarlasını komple sürüp yerine soya ekeceğini onun da olma ihtimalinin zayıf olduğunu yetkililerden yardım beklediğini sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2008 Perşembe 10:39:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?