4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Karpuzun tadı kaçtı

Balkabağına yapılan karpuz aşısının verimi iki kat artırdığı, ancak tat ve lezzetinin tüketimi ve ihracatı azalttığı bildirildi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis yaptığı açıklamada, teknolojinin sunduğu imkanların tarım sektörüne de yansıdığını belirterek, ürün aşılama yönteminin üretimi artırdığını söyledi.

Balkabağına yapılan karpuz aşısının üreticiye birçok yönden kolaylık sağladığını ancak sonuçlarının tatmin edici olmadığını vurgulayan Halis, "Çoğunluğu Antalya'daki seralardan alınan kabak fidelerine karpuz aşılanıyor. Yüksek ve kaliteli verim, hastalıklara karşı dayanıklılık, düşük sıcaklıklara tolerans, daha az ilaçlama ve daha az su ihtiyacı olduğu için üretici son yıllarda kabak aşılı karpuz fidesi tercih ediyor. Normal karpuz çekirdeği ekildiği zaman verim alabilmek için o tarlaya ancak 5 yıl sonra karpuz ekilmesi gerekiyor. Bu yüzden artık üretici tarlasını nadasa bırakmıyor, ya da alternatif ürünler ekiyor. Balkabağına yapılan karpuz aşısıyla aynı tarlada üretim yapmak mümkün" dedi.

Normal bir karpuz fidesi fiyatı 15-25 kuruş arasında değişirken, kabaktan aşılı karpuz fidesinin 75-90 kuruş arasında değiştiğini kaydeden Halis, "Çoğunlukla verim üç kata bile çıkabiliyor; ancak üreticilere bu durum yine de pahalı geliyor. Üstelik normal bir karpuz 10-12 kilogram iken, kabaktan karpuzun büyüklüğü 28-30 kilograma çıkabiliyor" diye konuştu.

Çukurova karpuzunun dünya ölçeğinde beğenilen bir aroması olduğunu belirten Halis, ancak son yıllarda balkabağına yapılan karpuz aşısından dolayı tüketicilerin bu aromayı bulmakta zorlandığını söyledi. Halis, "Görünüm açısından herhangi bir fark olmamakla birlikte tadı arasında dünyalar kadar fark var. İki karpuz da çok sulu ancak tat olarak çekirdek fideden ekilen karpuzun aroması ağızda çok güzel tat bırakırken, şeker oranı da yüksek. Aşılı karpuz ise gerçekten kabak tadı veriyor" dedi.

Balkabağına yapılan karpuz aşılama yönteminin ihracatı da olumsuz etkilediğine işaret eden Halis, üreticilerin bu sistemden vazgeçerek çekirdek fide sistemine dönmeleri gerektiğini, aksi taktirde geçen yıl yaşanan fiyat düşüklüğü ve karpuzun tarlada kalma sıkıntısının devam edeceğini söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Mart 2009 Salı 12:17:48
Güncelleme :10 Mart 2009 Salı 12:22:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?