2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Kayıp böbrek iddialarına son yanıt ATO'dan geldi

Adana Tabip Odası (ATO), Adana'da geçirdiği trafik kazası sonucu dalağı alınan hastanın çalındığı iddia edilen böbreğinin de vücut tarafından yok edilmiş olabileceğini açıkladı.

ATO Genel Sekreteri Dr. Yaşar Ulutaş ile Yönetim Kurulu Üyesi Üroloji Uzmanı Dr. Nuh Demirpas, son günlerde bazı ulusal ve yerel basında yer alan "Uçtu, uçtu böbrek uçtu", "Kayıp böbrek adliyede", "Sağlık skandalına suç duyurusu", "Böbreğim nerede?" gibi başlıklarla verilen haberleri ibretle izlediklerini belirterek "Bu haberlerin hemen arkasından ATO olarak bir inceleme başlattık ve bir dosya oluşturduk. Bu olayda hekim hatası olup olmadığını araştırdık" dedi.

Dr. Yaşar Ulutaş, araştırma sonucunda Durmuş Duran isimli hastanın 1998 yılında geçirdiği kaza nedeniyle dalağının alındığını, sol böbrekte hemotem tespit edildiğini ve ürolog görüşü alınarak böbrekle ilgili operasyon düşünülmediğini tespit ettiklerini belirterek, "Peki hastanın iddia ettiği sol böbrek nerede? Tıpta oto nefrektomi dediğimiz bir olay vardır. Yani böbrek kendi kendini yok edebiliyor. Kaldı ki, o günün şartlarında, hekim böbreği alsa ne yapacak, satsan satılmaz, atsan atılmaz. Böbrek nakli için uzun bir süreç gerekli. Tahliller, doku uygunluk testleri gibi şeyler günlerce sürmektedir. Tabi uygun hasta bulunursa" diye konuştu.

Araştırılmadan yazılan haberlerin toplum gözünde bir takım yanlış yargıların oluşmasına neden olduğuna dikkat çeken Dr. Ulutaş, "Gönül isterdi ki, bu haberi yazan arkadaşlar önce araştırsın. Tabip odası var. İki tane üniversite hastanesi var. Bunları arayıp bir görüş alınmalıydı. Şimdi bu haberler yüzünden iki taraf da mahkemelik oldu. Diğer taraftan, son günlerin popüler konusu olan SSK sağlık kuruluşlarının satışı için bir oyun muydu sorusu akıllara geliyor. Biz gördük ki, olayda hekim arkadaşımızın herhangi bir kusuru ve ihmali yoktur. Bu anlamda hekim arkadaşımızın arkasındayız ve hukuksal mücadelesinde her zaman destekçisiyiz" dedi.
Üroloji Uzmanı Dr. Nuh Demirpas da, böbrek yapısı, çalışması ve ameliyatlarıyla ilgili bilgi vererek, böbreğin vücutta zaman içinde herhangi bir ağrı yada acı hissedilmeden yok olabileceğini söyledi.

Adana-iha
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2004 Çarşamba 16:27:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?