4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Kayısı, şeftali hasadı başladı

Adana'da bodur meyve çeşitleri ile tesis edilen bahçelerde hasadına başlanan kayısı, nektarin ve şeftalinin kilosu 40-50 TL'den alıcı buluyor.

Frutaş Tarım Genel Müdürü Ziraat Mühendisi Fahri Karataş, Avrupa'nın en erkenci meyvelerini yetiştiren üreticilerin yaşanan ekonomik krize rağmen şeftali, nektarin ve kayısı ile yüzlerinin güldüğünü ifade etti.

1997 yılından beri bodur meyvecilik üzerine Türkiye genelinde yüzlerce bahçe tesis ettiklerini vurgulayan Karataş, "Avrupa'nın en erkenci tarım bölgesi olan Çukurova'da ilk turfanda şeftali, nektarin ve kayısı hasatları 12 nisan tarihinde yapılmaya başlandı. Bölge çiftçisine kazandırdığımız bodur meyve çeşitleri soğuklama ihtiyacı çok düşük, yüksek kaliteli, sera ve açıkta üretime uygun olması nedeniyle de üreticiler tarafından tercih edildi" dedi.

Nisan ayı başlarında olgunlaşan ilk turfanda meyvelerin kilosunun 40-50 TL satıldığını vurgulayan Karataş, "Normal pazar fiyatları olan 1 TL düzeyine ulaştığında ürünün tamamı pazarlanmış olmaktadır. Bunun anlamı, erkenci ve turfanda hasadının bir hafta gibi bir sürede tamamlanması ve müteakip dönemde de bir ay içerisinde yurtiçi ve yurtdışı talebi yüksek olmasından dolayı elde edilen ürünün tamamının pazarlanabilmesidir. Dolayısıyla hem yüksek verim hem fiyat avantajı bakımından hem yurtiçi hem de Avrupa ölçeğinde bu ürünlerle rekabet söz konusu olmamaktadır. Böyle bir durumda bölge çiftçisi büyük bir avantaja sahip olmaktadır. Avrupa'nın meyve bahçesi olmaya talip olan Türkiye'de Çukurova çiftçisinin ayrıcalıklı üstünlüğü söz konusu olmaktadır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 15:56:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?