29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Kayıt dışı istihdamla mücadele

Adana Sigorta İl Müdürü Ahmet Reşit Dönmez, Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Projesi'yle (KADİM) kayıt dışı çalışanların kayıt atına alınması ve yabancı kaçak işçiliğinin ez az seviyeye indirilmesinin hedeflendiğini söyledi. 

ADASO Sakıp Sabancı Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Dönmez, projede denetimin etkin, caydırıcı olarak uygulanması, bilgilendirme ve bilinçlenme faaliyetleri, mevzuat değişikliklerinin yapılması ve bürokratik engellerin kaldırılması gibi dört faaliyet yürütüleceğini belirtti. Dünyada, özellikle belge düzeninin ve kontrol mekanizmasının yetersiz olduğu gelişen ülkelerde kayıt dışı ekonomi kavramının son derecede yaygın olarak kullanıldığının görüldüğünü anlatan Dönmez, "İşverenler, işçiler veya kendi hesabına çalışanlar özellikle vergi, sigorta primi vb. mali yükümlülüklerden kaçınmak, bürokratik işlemlerden kurtulmak üzere kayıt dışı ekonomik faaliyette bulunmakta ve elde ettikleri geliri kayıt dışında bırakmaktadırlar" dedi. 

Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Projesi'yle Türkiye'de kayıt dışı istihdama ve kaçak işçi çalıştırılmasına neden olan faktörlerin ortadan kaldırılarak kayıtlı istihdama geçişe katkıda bulunmayı hedeflediklerini kaydeden Dönmez, ülkemizde kayıt dışı ekonominin GSMH'nin yüzde 50'sinden fazla olduğunun tahmin edildiğini vurguladı. Gelişmekte olan ülkelerde ekonomik sorunlar içerisinde kayıt dışı ekonominin diğerlerine göre ayrı bir yeri ve önemi bulunduğunu hatırlatan Dönmez, sözlerine şöyle devam etti: 

"Kayıt dışı ekonominin nedenlerine ve sonuçlarına bakıldığında, diğer ekonomik sorunlardan etkilendiği ve bu sorunları etkilediği, son derece karmaşık yapılı, bazen bağımlı, bazen de bağımsız değişken bir olgu olduğu görülmektedir. Ekonomik faktörler dışında sosyal, psikolojik, siyasi ve ahlaki faktörlerle yakın ilişki içinde olduğu bilinen kayıt dışı ekonomi, teorik çapta birçok çözüm önerileri sıralanan fakat bir türlü ortadan kaldırılamayan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizlerin, kurum, işçi ve işveren arasında oluşan üçlü bağlamda göstereceğiniz destek, uzlaşma ve yardımlarınızla hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum." 

Toplantıda, Adana Sigorta İl Müdürlüğü Şefi Ümit Deveci ve Teslime Köroğlu, İşkur İl Müdür Yardımcısı Gazi Efesoy'la Bağkur Şube Müdürü Adil Demir de sanayicilere birer sunum yaptı.
İHA
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2007 Salı 13:22:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?