30
Nisan
2024
Salı
ADANA

Kazı çalışmaları sona erdi

Adana'nın Ceyhan ilçesinde, Türk-Alman işbirliğiyle yürütülen Sirkeli Höyüğü kazılarının bu yılki ayağı tamamlandı.

Kazı başkanlığını Almanya'nın Tübingen Üniversitesi'nde görevli Doç. Dr. Mikro Novak'ın yaptığı 12 kişilik kazı ekibinde; Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nden Dr. Ekin Kozal ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nü temsilen de Arkeolog Kubilay Yeğin yer aldı.

Yaklaşık 20 gündür sürdürülen kazıları tamamladıklarını ve belgeleme çalışmalarını yaptıklarını belirten Dr. Ekin Kozal, çok titiz bir biçimde çalıştıklarını ifade ederek, "Yapılan kazılarda üst tabakada Helenistik evlere rastladık. Ancak en yüzeyde oldukları için tahrip olmuşlar. Onun altındaki katmanda ise Demir Çağı'na ait ev duvarlarının varlığına rastladık. En alt katmanda ise Tunç Çağı'na ait taban döşemelerinin varlığını ortaya çıkardık" dedi.


Kozal, bölgenin tarihi açıdan son derece zengin olduğunu ifade ederek, kazılarda her döneme ait bol miktarda seramik, Helenistik Çağ'a ait sikkeler, Demir Çağı'na ait terazi ve dokuma tezgahı ağırlıkları ile Tunç Çağı'na ait minyatür sikkeler bulduklarını ifade etti.

Kazı yapılan bölgede incelemelerde bulunan Kaymakam Ayhan Boyacı da, bölge tarihine ışık tutacak ve turizmi geliştirecek olan kazıların yapılmasının kendilerini memnun ettiğini belirtti. Kaymakam Boyacı, daha sonra Sirkeli'de bulunan Hitit dönemine ait Hitit Kralı Muvattali'nin Mısır seferi esnasında Ceyhan Nehri'ni geçtiği yere diktirdiği kaya rölyefini ziyaret etti.

iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2007 Perşembe 15:21:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?