4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Kazılar devam ediyor

Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Tatarlı Höyüğü'nde üç dönemdir devam eden kazılarda 3 bin 500 yıllık Kizzuwatna Uygarlığı'na ait saray gün yüzüne çıkarılmaya çalışıyor.


Binlerce yıllık tarihinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu toprakları, arkeolojik varlığıyla dünyanın en zengin coğrafyalarından biri olduğunu yapılan kazılarla her geçen gün biraz daha gösteriyor. Ceyhan'da 3 yıl önce Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün girişimleri ve sponsorluğunda Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer'in öncülüğünde başlatılan Tatarlı Höyüğü kazılarında 3 bin 500 yıllık Kizzuwatna Uygarlığı'na ait saray gün yüzüne çıkarılmaya
çalışılıyor.


Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer'in başkanlığındaki kazılar 2007 yılında başladı. Ceyhan Belediyesi'nin mütevazı bir bütçe ile başlattığı kazılarda 3 bin 500 yıllık Kizzuwatna Uygarlığı'nın burada yaşadığı anlaşılınca bütün dünyanın gözü bir anda Ceyhan'daki kazılara çevrildi. Kazı Başkanı Girginer, buranın önemli bir ticaret merkezi olduğunu belirterek, "Kazılarda bulunan dokumacılıkla ilgili aletler yörede tekstilin önemli bir geçim kaynağı olduğunu gösterirken, Hitit ve Mezopotamya kökenli mühürler ise ticaretin aktif olarak yapıldığına işaret ediyor" dedi.
Girginer, bu dönem çalışmaların Eylül ayında tamamlanacağını ve kazıların bu şekilde devam etmesi halinde kentin tamamının gün yüzüne çıkartılmasının yaklaşık 80 yılı bulacağını sözlerine ekledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2009 Pazar 15:50:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?