2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Keneye Ekim'e kadar dikkat!

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte piknik alanları, ormanlık alanlar başta olmak üzere kırsal kesimlerde daha çok görülen kenelere karşı ekim ayına kadar dikkatli olunması istendi.

Adana Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi düzenlediği toplantı ile kamu kurumlarında çalışan veteriner, sağlık teknisyeni ve mühendisleri Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olan keneler konusunda bilgilendirdi.

Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Ömer Akmaz, hastalığın virüslerin sebep olduğu öldürücü bir hastalık olduğunu belirtti. Kanmaz, dünyada görülen 850 kene türünden 30'unun hastalık bulaştırıcı türden olduğunu kaydetti.

Kenelerin temel besininin kan emmek olduğunu anlatan Akmaz, dezenfektanlara karşı dayanıklı olan bu hayvanların 1944'de Kırım'da, 1956'da da Kongo'da ilk görüldüğünü ve hastalık ortaya çıkardığını ifade etti.

Hastalığın bugüne kadar dünyada 30 ülkede görüldüğünü ve Asya, Avrupa ile Afrika kıtasının bazı bölgelerinin risk altında olduğunu aktaran Akmaz, "Keneler zıplamaz, uçmaz, sivrisinek gibi sokmaz. Çayır, otlak, meralarda daha çok yaşarlar. 40 derece sıcaklıkta 10 gün yaşamını devam ettirir. Nemin ve sıcaklığın olduğu bölgeleri severler. Yapılan çalışmalarda ağırlığının 200 ile 300 katı kan emdikleri tespit edilmiştir. Yavruları tavşan, fare, kuş gibi hayvanların üzerinde yaşadığı gibi erginleri de koyun, keçi, sığır gibi hayvanların üzerinde yaşar. Mart ile Ekim ayları arası kene vakaları görülmesi açısından risklidir. Özellikle Temmuz ayında kene vakaları zirve yapıyor. Bu dönemde çok dikkatli olmak lazım." dedi.

Hayvancılıkla uğraşanların, çiftçilerin, veterinerlerin, mezbaha çalışanlarının heran kene ısırması ile karşı karşıya kalabileceğini söyleyen Akmaz, kenenin ısırdığı yerden çıplak elle çıkarılmaması gerektiğini vurguladı.

Kenenin öldürülmeden, ezilmeden, koparılmadan pens veya cımbız yardımıyla çivi çıkarır gibi çıkarılmasını isteyen Akmaz, ısırma esnasında üzerine alkol ve kolanya dökülmesinin yanlış bir uygulama olacağını kaydetti.

Akmaz, kene ısırmasına maruz kalan kişilerde 1 ile 3 gün içinde bulantı, kusma, baş ağrısı, ishal, yüksek ateş, üşüme, titreme gibi belirtiler görüleceğini sözlerine ekledi.

2002 yılında Türkiye'de ilk kez Tokat'ta görülen Kırım kongo Kanamalı Ateşi hastalığının baş faktörü olan keneler, 2004'de 13, 2005'de 13, 2006'da 27, 2007'de ise 33 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu.

2008 yılının geride kalan 5 aylık diliminde ise 8 kişi hastalık sebebiyle hayatını kaybetti.

CHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 12:23:09
Güncelleme :26 Mayıs 2008 Pazartesi 12:27:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?