4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Kent Konseyi'nde gerginlik

ÇELİKCAN’IN TAŞKÖPRÜ İSTEDİĞİ KENT KONSEYİNİ GERDİ

Yüreğir İlçe Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan’ın tarihi Taşköprü’nün trafiğe açılması yönündeki talebi, Kent Konseyi’nde büyük tepkiyle karşılandı. Genel Kurula katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Adana’da kaçak yapılaşmanın ilçe belediyelerinin kurulduğu 1988 yılından sonra başladığını, havalimanının taşınmasına sebep olarak da havaalanı genişleme bölgesindeki kaçak yapılaşmayı gösterdi.

Adana Kent Konseyi Genel Kurulu, “Taşköprü’nün Trafiğe Açılması” ve “Kaçak Yapılaşma İle Mücadele” konularını görüşmek üzere toplandı. Çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve üyelerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda ilk olarak Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan’ın “Taşköprü’nün trafiğe açılması” yönünde UKOME’ye yaptığı talep görüşüldü.

Maddeyle ilgili söz alan Çukurova Turistik Otelciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Tayyar Zaimoğlu, uzun çabalar sonucu restore edilip ışıklandırılan Taşköprü’nün her iki yakasına da meydan yapılmasının tartışıldığı bir dönemde böyle bir teklifin gündeme getirilmesini şaşkınlıkla karşıladığını söyledi. Zaimoğlu, “Taşköprü’nün trafiğe açılmasını tartışmak bunca yıllık emeğin heba edilmesi demektir. Bu köprü Dünyadaki diğer örneklerinde olduğu gibi etrafında yapılacak düzenlemelerle, iki tarafına yapılacak meydanlarla, Tepebağ, Kayalıbağ, Sarıyakup’la bir bütün olarak ele alınıp turizmin hizmetine kazandırılmalıdır. Kesinlikle bir daha trafiğe açılmamalıdır” diye konuştu.

TURSAB Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Göçhan da Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan’ı bu teklifinden dolayı kınadığını belirterek “Belediye başkanlarımıza sahip olduğumuz değerler ve önemini sanırım anlatmamız gerekiyor. Yüreğir Belediye Başkanının bu teklifini geri çekmesini istiyor, toplanan bu kadar insanın zamanını aldığı için de esefle kınıyorum” dedi.

Aynı konuda söz alan diğer sivil toplum örgütü temsilcileri de Taşköprü’nün trafiğe açılmasına kesin olarak karşı oldukları görüşünü dile getirdiler.

Maddeyle ilgili son olarak kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Adanalının eserine sahip çıkmasından mutluluk duyduğunu belirterek, “Karayolları Genel Müdür Vekilliği görevinden gelen Sayın Çelikcan’nın yapması gereken şey, bize söz verdiği ve taahhüt ettiği Güney Kuşak Çevre Yolu Projesi’ni yaptırmak olmalıdır” dedi.

Durak, Taşköprü’nün yıkılma tehlikesi geçirdiğini ancak daha sonra yapılmasını sağladıkları Regülatör Köprü sayesinde bunun engellendiğini de belirterek “Regülatör köprü Adana’nın kaderini değiştirdi. Çünkü artık Taşköprü bölgesindeki nehir yatağında kum-mil kayması yok. Taşköprü alttan oyularak yıkılamaz” dedi.

Konsey üyeleri, oy birliği ile Taşköprü’nün trafiğe açılmaması, işlevsel hale getirilerek turizme kazandırılması için çalışma yapılması yönünde Büyükşehir Belediyesi’ne tavsiye kararı aldı.

 ADANA’NIN YÜZDE 65’İ KAÇAK

Genel Kurul toplantısında daha sonra kaçak yapılarla mücadele konusu tartışıldı. Söz alan üyelerden Diş Hekimleri Odası Başkanı Asım Savaş, ilçe belediyelerinin oy kaygısı yüzünden kaçak yapıyla mücadeleden imtina ettiğini söyledi. Savaş, “Kaldırımlarımız, sokaklarımız işgal altında. Bunu engellemeyenleri seçmeyeceğiz, seçiyorsak suç bizde” dedi.

Mimarlar Odası Genel Başkan Yardımcısı Erkan Karakaya ise kaçak yapılaşmanın eskisi gibi masumane olmadığını rant kapısı haline geldiğini belirterek, “Bir kentin yüzde 65’i kaçak olamaz. Bu kaçak değil patlaktır. Temelinde de siyasi popülizm vardır. Kaynağı belli bu sorunun kesin çözümü de vardır. Yasaya kaçak yapının alınıp satılamayacağı, ticari alan olarak kullanılamayacağı, takas yapılamayacağına ilişkin bir madde eklenir olur biter” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Sadi Sürenkök de, ilçe belediyesi çalışanlarının seçim öncesi kaçak yapıya göz yumduğu, 2004 yılından önce yapılmıştır yönünde muhtardan ilmuhaber almaları için yol gösterdiklerini iddia etti. “’Bize plan değil pilav lazım’ sözü bizi bu noktalara getirdi” diyen Sürenkök, 1988 yılında şikayet ettikleri Osmaniye’de müfettişlerin yaptığı incelemede 10 aylık sürede belediyeden geçen 475 inşaat projesinin 465’inin deprem etüdü, statiğinin bulunmadığına dikkat çekti.

Son olarak kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, gecekondunun egemen olduğu şehirlerde her şeyin problem olacağını, belediyenin hizmet götüremeyeceğini, devlet otoritesinin aksayacağını, yaşayanların da mutsuz olacağının altını çizdi. Başkan Durak, “Adana’da kaçak yapılaşma tek belediye döneminden sonra yani 1988’de ilçe belediyelerinin kurulması ile başladı. Daha önce yoktu. Çünkü halk ‘Bu adam yıkar’ diye bizden çekiniyordu. İlçe belediyeleri kafalarını kuma gömüyor. O heyecanı yaşamıyor. Adana Havalimanı da genişleme alanındaki kaçak yapılaşma yüzünden taşınıyor. Ankara’dan gelen müfettiş ilçe belediye başkanına bir de akıl vermiş. ‘Yıkım işini ihaleye çıkar kimse girmez. Olur biter’ diye. 50 sene geçtiğinde halk Aytaç Durak gelip geçti diyecek başkasını değil” dedi.

Konsey üyeleri, toplantı sonunda kaçak yapılaşma ile mücadele etmeyen ilçe belediyelerinin uyarılması, haklarında suç duyurusunda bulunulması, bu tür yapıların alıp, satılmasının önlenmesi için yasaya madde konulması için milletvekillerine mektup gönderilmesini oy birliği ile kabul etti.

ÇELİKCAN’IN TAŞKÖPRÜ İSTEDİĞİ KENT KONSEYİNİ GERDİ
ÇELİKCAN’IN TAŞKÖPRÜ İSTEDİĞİ KENT KONSEYİNİ GERDİ
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2009 Salı 21:29:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?