4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

KETEM'de kanser eğitimi veriliyor

Adana Numune Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) ücretsiz meme, rahim ağzı ve deri kanseri taraması yapılıyor, başvuruda bulunanlara da kanser eğitimi veriliyor.

Adana Hekimevi'nde Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda öğrenci, öğretmen ve velilere kanser hakkında bilgiler veren KETEM sorumlusu Dr. Ömür Kahraman, randevu alarak ücretsiz kanser taramasından geçirilen ailelere eğitim verildiğini ifade etti.

Dr. Kahraman, merkezin kuruluş amacının meme, serviks (rahim ağzı), barsak ve deri kanserlerinin erken dönemde tanınması ve bu kanserlere bağlı ölümlerin azaltması suretiyle, toplumun sağlığını iyileştirmek olduğunu söyledi.

Gerekli ekipmanlarla donatılan merkezde taramalar yapıldığını belirten Dr. Kahraman, hedefin ise halk eğitimleri yaparak halkın kanser konusunda duyarlılığını artırmak, erken dönemde kanseri yakalamak, tedavisini artırmak, ölüm oranını azaltmak olduğunu kaydetti. Dr. Kahraman, KETEM'de danışmanlık ve eğitim hizmeti, genel muayene, jinekolojik muayene ve smear alınması, kolposkopi, punch biyopsi, mamografi ve meme USG, dermatoskop ve GGK çalışmalarını yürüttüklerini belirtti.

Randevu alarak merkeze başvuran kişilere kanser konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti verilerek, duyarlı olmalarının sağlandığını ifade eden Kahraman, "Yaş ve varsa risk faktörleri göz önüne alınarak verilen eğitimi takiben olgulara klinik meme muayenesi, Smear ve GGK tetkikleri yapılmaktadır. Klinik meme muayenesi sonrasında olgulara mamografi çekilmektedir. Gerekli görülen hastalara meme USG yapılmaktadır. 18 Şubat 2004 tarihinde çalışmaya başlanan merkezimizde bugüne kadar toplam 14 bin 523 kişiye yeni dosya açılarak meme, serviks ve deri kanseri taramaları yapılmıştır. 2008 yılında 3 bin 600 kadına meme kanseri ve KKMM hakkında eğitim toplantıları düzenlendi" dedi.

Dr. Ömür Kahraman, Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi'nin Avrupa Birliği ile yapılan protokol çerçevesinde kurulduğunu da anımsatarak, "Meme kanseri taraması için 50-69 yaş, rahim ağzı kanseri taraması için 35 yaş üstü, barsak kanseri taraması için 50-74 yaş, deri kanserleri için ise her yaş kadın ve erkeklere Erken Teşhis Hizmeti sunulmaktadır. Merkezimizde, başvuranlara randevu verilerek hizmetlerimiz hiçbir ücret alınmadan gerçekleştirilmektedir" diye konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 12:01:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?