2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Kimsesiz gençler sokakta kaldı

Adana'da yetiştirme yurtlarından ayrılanların barındığı sığınma evinde kalan 9 kimsesiz genç, 3 bin YTL tutarındaki kirayı ödeyemediği için şimdi sokaklarda yaşamaya başladı.

Türkiye'de ilk kez Yetiştirme Yurtlarından Ayrılanlar Kültür ve Dayanışma Derneği (YURT AY DER) tarafından yetiştirme yurdundan ayrılanlar için kurulan ve bir çok ile örnek olan sığınma evi parasızlık nedeniyle kapatıldı.

Yurt Ay Der Adana Şube Başkanı Osman Yıldız, bundan 3 yıl önce Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı yurtlardan 18 yaşını doldurdukları için ayrılmak zorunda kalan gençler için sığınma evi kurduklarını hatırlattı. İlk önce Pembe Gündoğdu adlı bir hayırseverin Gürselpaşa Mahallesi'nde kendi evini 2 yıl kiraya vermesiyle sığınma evini açtıklarını ancak daha sonra miras nedeniyle 2 yılın ardından kimsesiz gençlerin bu evden ayrılmak zorunda kaldığını anlatan Yıldız, "Daha sonra Milli Eğitime Yardımlaşma Derneği Başkanı Zambak Türe'nin desteğiyle kimsesiz gençler sokakta kalmaktan kurtuldu. Türe, kimsesiz gençler için Yeşilevler Mahallesi'nde bir yıllığına bin 800 YTL vererek ev kiraladı" dedi.

Evin kirası yaklaşık 2 ay önce dolduğu için ev sahibinin kendilerinden 3 bin YTL tutarında 1 yıllık kira bedeli istediğine dikkat çeken Yıldız, "Zambak Türe bu yıl kira bedelini ödeyemeyeceğini söyledi. Ben dernek başkanı olarak 3 bin YTL'yi bulmaya çalıştım. Ancak Adana'da bir tane bile bu parayı verebilecek hayırsever bulamadım. Ben de tek başıma bu parayı karşılayamadım" diye konuştu.

Kira bedelini bulamayınca kimsesiz gençlerin sokakta kalmak zorunda kaldığını vurgulayan Yıldız, yaklaşık 2 aydır gençlerin sokaklarda ve inşatlarda yatıp kalktığını kaydetti. 9 gencin sığınacak ev bulamadığı için sokakta yaşam mücadelesi verdiğini belirten Yıldız, "Bu gençlere el uzatacak hayırseverlere ihtiyaç var. Vicdanı olan herkes, bu gençleri kendi çocuklarının yerine koyarak destek vermeli. Bu çocuklar sokakta kalmasın. Sokakta kaldığı zaman kötü alışkanlıklar ediniyorlar. Bunlara toplum olarak sahip çıkmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Sığınma evinde kalan kimsesiz gençlerden biri olan Süleyman Yavaş (24), 18 yaşına kadar devletin şefkatli kollarında sıcacık yuvada, güvenli bir şekilde hayatlarını sürdürdüklerini ancak 18 yaşını doldurduktan sonra kendilerini çok zorlu bir hayatın içinde bulduklarını söyledi.

Yavaş, "Yaklaşık 2 aydır 3 bin YTL'yi bulamadığımız için çoğu zaman sokakta, kimi zamanda inşaatlarda kalıyoruz. Yetiştirme yurdundan ayrılmadan iş bulursak rahat ediyoruz. Bulamazsak sokaklarda rezil oluyoruz. Kimsesiz olduğumuz için kimse bize güvenip iş vermiyor. Toplum bize sadece acıyor. Ama yardım konusunda kimse elini uzatmıyor" şeklinde konuştu.

Annesiz, babasız yaşarken bir de evsiz kalmanın çok zor olduğunu sevgi ve ilgi ararken sıcak yuvalarını da kaybettiklerini söyleyen Yavaş "Lütfen bize şefkatli ellerinizi uzatın" dedi.

.
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2008 Salı 10:52:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?