Adana'da buğday zararlısı süne ile biyolojik mücadele kapsamında bin kınalı keklik doğaya bırakıldı.
Adana Ticaret Borsası, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü arasında imzalanan "Tarım Zararlılarına Karşı Kanatlı Yaban Hayvanları ile Biyolojik Mücadele Projeleri" protokolü kapsamında Kahramanmaraş İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden alınan bin kınalı keklik, Salbaş ve Karaisalı arasında bulunan Kocaveliler köyü civarında, tarımın yoğun olduğu buğday ekili alanlarda doğaya bırakıldı.
Adana Valisi İlhan Atış, burada yaptığı açıklamada, doğada ve tarım alanlarında en önemli ve en ucuz mücadele şeklinin biyolojik mücadele olduğunu belirterek, "Gelecekte de bu mücadele şekli önemli olacaktır. Bu mücadeleleri yapanlar da doğada yabanıl olarak yaşayan yaban hayvanlarıdır. Bugün baktığımızda Çukurova'nın yerli hayvanı dediğimiz özellikle turaç ve kekliklerin doğada birçok faydaları bulunmaktadır. En çok faydası da buğdaylara zarar veren süneleri yemeleri ile birlikte günümüzde en büyük
tehlike arz eden keneleri yemeleridir. Turaç ve kınalı keklik popülasyonlarının artmasını sağlamak için elimizden geleni yapmalı, onları gördüğümüzde vurmamalı, vuranları da ihbar etmeliyiz" dedi.
Keklik bırakılan alanlardaki avlanma yasağına uyulması gerektiğini belirten Atış, avlanma yasağına uymayan avcıların da ihbar edilmesini istedi.
Kahramanmaraş İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden temin edilen bin, Antalya Keklik Üretme Çiftliğinden alınan 600 adet kınalı kekliğin daha buğday ekili alanlara valilik, çevre ve orman müdürlüğü ve Çukurova Bölgesi Avcılık ve Yaban Hayatı Derneği'nin katkıları ile doğaya bırakılacağı bildirildi.
![]() |
![]() |