4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Kiraz üreticisi umutlu

Adana'nın Saimbeyli ilçesinde geçen yıla oranla bu yıl kiraz üretiminde yüzde 60-70'lik artış bekleniyor.

Saimbeyli Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Uyanık, yaptığı açıklamada, bu yıl iklim şartlarının kirazcılık için oldukça elverişli geçmesi sebebiyle kiraz üretiminde gerek miktar gerekse kalite bakımından rekor düzeyde verim beklediklerini söyledi.

2008'de 600 ton yurtiçi piyasalara kiraz verildiğini, 450-500 ton civarında ihracat yapıldığını hatırlatan Uyanık, Saimbeyli'de 5 bin dönüm arazinin 3 bin dönümünden verim alındığını söyledi. Bin 300 ton civarında kiraz rekoltesinin beklendiğini kaydeden Uyanık, şöyle konuştu:

"Kiraz üretiminde bu yıl ihracat rakamlarının 700-800 tonu bulmasını bekliyoruz. 500 tona yakın yurt içi piyasaya kiraz göndermeyi hedefliyoruz. Kiraz üretiminde geçen yıla oranla yüzde 60-70 oranında artış var. Bu yıl vatandaşlar daha ucuz kiraz yiyebilir. Geçen sene 3 ili 7 TL arasında değişen fiyatların bu yıl ihracat için 4 TL, yurt içi piyasalar için 2,5 TL olmasını bekliyoruz."

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2009 yılı başında başlatılan reçete uygulaması neticesinden hastalık ve zararlıların görüldüğü bahçelerin teknik elemanlar tarafından incelendiğini belirten Uyanık, "Üreticiler, ilaçlarını alarak gerekli zirai mücadeleyi yaptılar. Bu husus gıda güvenliği ve izlenebilirlik bakımından da büyük önem taşıyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2009 Perşembe 12:17:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?