3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Kızartmalık yağlar toplanacak

Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, kullanılmış kızartmalık yağların insan ve çevre sağlığına yönelik olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için yeni bir uygulamaya gidileceğini belirterek, toplanacak bu yağların biyodizel üretiminde kullanılacağını bildirdi.

Öztürk, yaptığı açıklamada, Seyhan Belediyesi’nin, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde "Bitkisel atık yağların kontrolü" ile ilgili yetkilendirilen 25 belediyeden birisi olduğunun altını çizdi.

Atık yağların birden çok kullanımının kanserojen etki yapması nedeniyle insan sağlığına, alt yapıya karıştığında kanalizasyonları tıkaması ve yer altı sularını kirletmesi nedeniyle de çevreye zarar verdiğini belirten Öztürk, “Kızartmalık yağ uzun süre kullanıldığında kanserojen etki yapar. Bitkisel atık yağ kanalizasyon ve kolektörler gibi atık su toplama sistemlerinin daralmasına ve tıkanmasına yol açar. Bu tıkanmanın yanında söz konusu zararlı atıkların yer altı sularına karışması ve içme ve sulama amaçlı kullanılan yer altı sularının kirlenmesine neden olmaktadır. Tüm bu olumsuzlukların bertaraf edilmesi adına belediyemiz Türkiye’de yalnızca 25 belediyede bulunan bir görev ile yetkilendirilmiştir. Bu çalışma ile insan ve çevre açısından büyük bir problem, çevresel bir avantaja dönüştürülecektir” dedi.

İnsan ve çevre sağlığı açısından son derece önemli bu çalışmada halkın bilinçlenmesinin en önemli aşama olduğunu vurgulayan Öztürk, “Bu çalışmanın başarıya ulaşmasında halkımızın, özellikle de ev hanımlarımızın bilinçlenmesi ve destek vermesi önemlidir. Bu nedenle atık yağların kontrolüyle ilgili her türlü sorunun cevabına Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüzün 433 06 02 ve 433 06 25 numaralı telefonlarından ulaşılabilir" diye konuştu.

Seyhan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yürütülecek çalışmada pilot bölge olarak Döşeme Mahallesi’nde bulunan Emlak Konutları seçildi. Pilot bölgede ilk etapta halkı bilgilendirme amaçlı broşür ve afişleme çalışması yapıldı. Çalışmanın sonraki etabında, bölgedeki ev ve gıda üreten iş yerlerine bitkisel atık yağların saklanacağı özel kaplar dağıtılacak. Bu kaplar bir süre sonra Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından lisansla yetkilendirilmiş özel firma temsilcileri tarafından toplanacak. Atık yağlar toplandıktan sonra çevre dostu alternatif akaryakıt olarak bilinen biyodizel üretiminde hammadde olarak kullanılacak.

Belediyenin uygulamaya başlayacağı bitkisel atık yağların kontrolü çalışmasıyla ilgili vatandaşların bilinçlendirilmesine yönelik teşvik edici kampanyalar da düzenlenecek. İlköğretim seviyesindeki öğrencilerin bu konuda bilinçlendirilmesiyle ilgili düzenlenecek bir yarışmada dereceye giren okullara 3 adet bilgisayar ile 7 adet dijital fotoğraf makinesi hediye edilecek.

 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2008 Cuma 11:37:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?