4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

KOBİ'lere 3 milyar kredi

KOSGEB Başkan Vekili Mustafa Kaplan, KOBİ'ler için bu yıl toplamda 3 milyar TL'lik bir kredi hacmi oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Kaplan, "Sektörler Arası İşbirliğine Dayalı İstihdamı Geliştirme ve Girişimciliği Destekleme Projesi"nin protokol imza töreni için geldiği Adana'da yaptığı açıklamada, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınması adına büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Kaplan, tüm işletmelerin yüzde 99'unu oluşturan KOBİ'lerin katma değer anlamında aynı oranda performans verebilmesini sağlamak adına desteklenmesinin önemine inandıklarını belirtti. KOSGEB olarak 2008 yılında KOBİ'lerin, esnaf ve sanatkarların sıkıntılarını en aza indirmek, finansman ihtiyacını karşılamak, yaşanan değişim ve dönüşüm sürecine uyum sağlamalarını temin etmek ve sorunlarına çözüm üretmek amacıyla "Sıfır Faizli Cansuyu Kredi Programı"ni hayata geçirdiklerini hatırlatan Kaplan, "Özellikle küreselleşmenin sonucu olarak tüm ülkeleri az veya çok etkileyen finansal kriz ortamında KOBİ'lerimizin finansmana erişimi konusunun önemine binaen uygulanmış "1000+1000 KOBİ Yatırım Destekleme Kredisi", "İmalatçı Esnaf ve
Sanatkar Kredisi", "İhracatçı KOBİ Kredisi" ve "İstihdam Endeksli Cansuyu Kredisi" gibi kredi faiz desteklerimiz oldu. Uygulanan bu kredi faiz desteği programlarının tamamıyla KOBİ'lerimize yaklaşık 1.6 milyar TL'lik kredi hacmi oluşturduk" diye konuştu.

Kaplan, KOBİ'ler için 2009'da 3 milyar TL'lik kredi hacmi yaratmayı amaçladıklarının altını çizerek, "Bunu da KOBİ'lerimize ulaştırmayı hedefliyoruz. KOBİ'lerimizin bu kriz ortamından minimum şekilde çıkmalarını arzuluyoruz" dedi.

Diğer taraftan, toplu kalkınmanın temelinde bölgesel kalkınmanın önemli olduğunu, bu çerçevede KOSGEB'in de desteklerinde bu unsuru gözetmeye başladığını ifade eden Kaplan, şunları söyledi:  "KOSGEB desteklerini yeni bir sistemle daha verimli hale getirerek, il bazında olan teşvik sistemini yavaş yavaş bölgesel ve sektörel baza dönüştürmek üzere çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda kapsamlı bir sanayi stratejisi çerçevesinde Sayın Bakanımızın da pek çok defa ifade ettiği gibi, yüksek teknolojiye sahip, katma değeri ve rekabet gücü yüksek sektörlerin öncelikli olarak desteklenmesi, atıl kapasitesi olan ve rekabet gücünü kaybetmiş sektörlerin ise desteklenmemesi öngörüsüyle desteklerin
verilmesini planlıyoruz."

İmalat dışı sektördeki KOBİ'lerin de KOSGEB desteklerinden yararlanabilmeleri için kanun değişikliği gerektiğine işaret eden Kaplan, "Yeni konsepte uygun olarak, yönetmelik kapsamındaki destekleri yeniden yapılandırmak üzere çalışmalarımız sürüyor. Kısa zamanda sonuçlanacak olan KOSGEB Kanunu değişikliği ile hizmet sektörüne de KOSGEB desteklerinin verilmesinin önü açılmış olacak. Bu da önemli bir güzellik. Böylelikle bütün KOBİ'leri kucaklamış olacağız" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 4 Mart 2009 Çarşamba 11:10:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?