3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

’Köle ağaları’na beraat gibi karar

Adana’nın Kozan İlçesi’nde 2004 yılında yaşları 13 ile 55 arasında değişen zihinsel engellileri ve kimsesizleri toplayıp köle gibi çalıştırdıkları gerekçesiyle yargılanan 27 çiftlik ağasının davası sonuçlandı.

Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasında, "Çaresizlikten yararlanarak kimsesizliği ve bağlılığı sömürmek suretiyle ücretsiz olarak veya düşük ücretle çalıştırmak, insan onuru ile bağdaşmayacak çalışma ve konaklama koşullarına tabi kılmak, insan ticareti ve etkin eylem" suçlarından 5’er yıla kadar hapis cezaları istenen köle ağaları, suçlamaları kabul etmedi.

Sanıklar, "Zorla çalıştırmadık. Çoğu, çocukları bakmadığı için yanımızda çalışıp kalıyordu. Bazıları ise ortalıkta gezen kayıp kişilerdi. Kendi ailemiz gibi bakıyorduk. Hastaneye götürüp tedavilerini yaptırıyor, aylık olarak da bir miktar para veriyorduk. Zorla kendilerini tutmuş değiliz. Olaydan sonra tekrar yanımıza geldiler" diyerek beraatlarını istedi.

Çiftliklerde köle gibi çalıştırıldıkları iddia edilen 17 kişi, daha önce katıldıkları duruşmada, sanıklardan şikáyetçi olmadı. Çoğu yaşlı ve özürlü olan mağdurlar, "Biz işsiz olduğumuz için ağaların yanlarında kendi isteğimiz ile çalıştık. Bize kötü davranmadılar" dediler. Mağdurlardan 2 kişi ise kurtarıldıktan sonra izlerini kaybettirerek, yargılama aşamasına katılmadılar.

Mahkeme heyeti, sanıklar 9’unu 1660 ile 7 bin 500 YTL arasında para cezasına çarptırdı ve cezalarını erteledi. 17 sanık beraat ederken, bir sanık hakkındaki dava ise dava sürerken öldüğü için düştü

Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2008 Cuma 05:33:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?