4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Koluman'da satışlar yüzde 52 düştü

Mercedes Benz'in Türkiye'deki bayileri arasında yüzde 32.3'lük pazar payı ile ilk sırada yer alan Koluman Motorlu Araçlar Ticaret ve Sanayi A.Ş.'nin satışları, Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 52 azaldı.

Koluman Motorlu Araçlar Ticaret ve Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Gürtan Tandoğan, 2009 yılının zor bir yıl olacağını söyledi. Türkiye'de bir mali kriz olduğuna inanmadıklarını ifade eden Tandoğan, "Neden inanmıyoruz? Çünkü bizim daha önceki geçmişimizde bankalarımızın altyapısı sağlamlaştırıldı. Şu anda da tehlikede olan hiçbir bankamız yok, hiçbir Türk bankası yok. Ancak Avrupa'daki krizin ister istemez Türkiye'ye etkisi var. Nitekim son rakamlardan gördüğümüz; ihracat rakamlarımız düştü, buna mukabil ithalat da azaldı. Yani dış borç açığımızda da azalmalar var. Bir tarafta iyi ağırlıklar görüyoruz, diğer tarafta özelliklesektörümüzü ilgilendiren birtakım olumsuzluklar var. Ancak şunu söyleyebilirim ki; 2009 yılı ilk 6 ayında ve ötesinde zor geçecek bir yıl" dedi.

Her firmanın kendi tedbirlerini aldığını vurgulayan Tandoğan, "MBT'nin (Mercedes Benz Türk) 4 yerde bayiliğini yapıyoruz. MBT'nin koyduğu birtakım tedbirler var. O tedbirlerle birlikte pazar payımızı, Türkiye'deki pazar payımızı ve MBT'nin içerisindeki Koluman'ın pazar payını da sağlayacak şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Yarın için hiç kimsenin bir şey söylemesi mümkün değil. Olası gelecek sıkıntıları karşılayacak şekilde de kendimizi hazır tutuyoruz" diye konuştu.

Koluman Motorlu Araçlar olarak MBT içerisindeki pazar paylarının yüzde 32.3 olduğunu kaydeden Tandoğan, şunları söyledi: "Tabii ki bu ürününe göre de değişiyor. Ağırlıklı olduğumuz ürün grubu kamyon. Bu yılın Ocak ayına baktığımızda MBT'nin bayiler arasındaki sıralamasında Koluman ilk sırada. Toplam 4 ürünümüz var bizim; kamyon, otobüs, hafif ticari ve otomobil. Bu 4 ürün grubu toplamı içerisinde yüzde 32.3 ile Koluman birinci sırada."

Ocak ayı satışlarında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52'lik bir daralma olduğunun altını çizen Tandoğan, "Geçen yılın Ocak ayı fevkalade bir Ocak ayı idi. Hiç yaşanmamış bir Ocak ayı idi. Farkın da büyüklüğü oradan kaynaklanıyor. 2007'nin Ocak ayı ile karşılaştırılırsa daralma yüzde 40 civarında" dedi.

Bankaların kasasının dolu olduğunu, ancak onların da küresel mali krizden dolayı tedirginlik yaşadığını ifade eden Tandoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "IMF ile anlaşma imzalanırsa bir rahatlık olacak. Bankalar sendikasyonlarını ayarladılar. Ekim-Kasım-Aralık ayındaki şok atlatılmış vaziyette. Duruşları sağlam, ama tabii ki hükümetten de bir beklentileri var. Bugün bankalar kredi veriyor, sıkıntı yok. Tabii ki ince eleyip sık dokuyorlar, ama veriyorlar. Bizim bir de Debis ayağımız var, en güçlü kanadımız. Mercedes Benz Finans. Oradan büyük ivme alıyoruz biz. Ocak ayının Koluman satışları içerisinde baktığımızda da tüm satılan ürünlerde yüzde 47 peşin,yüzde 32 banka kredisi, geriye kalanı da Debis üzerinden yapılmış."

iha
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2009 Pazar 10:47:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?