3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Konfeksiyon sektöründe sıkıntılı süreç

Türkiye'de son birkaç yıldır darboğazda olan tekstil ve konfeksiyon sektörü dünya ekonomisi ve finansal piyasalarda yaşanılan gelişmeler nedeniyle daha da sıkıntılı bir sürece girerken, bu yıl konfeksiyon makinesi satışlarında yüzde 10-15 oranında azalma öngörülüyor. 

Dünyanın en büyük sanayi dikiş makinesi üreticisi Juki'nin Türkiye distribütörü Astaş Endüstri Tekstil Makineleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Aşçı, stant açtıkları "KONFEKS 2008-Çukurova Konfeksiyon Makineleri ve Konfeksiyon Yan Sanayi Fuarı"nda sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Özellikle son birkaç yıldır sektörde ciddi sıkıntılar yaşandığını, tekstilcilerin çok düşük marjlarla çalıştığını belirten Aşçı, "Bu sıkıntı global ölçekte ekonomide yaşanılan gelişmeler nedeniyle daha da büyüyor. Artık çözümün yurt dışına gitmekte de olduğuna inanmıyorum. Çin'de de kriz var. Maliyetler artıyor. Konfeksiyonda makine satışları çok düşük. Dolayısıyla Türkiye'nin bu sektörde zaten gelişmiş bir altyapısı var. Teknolojisi gelişmiş. Modanın merkezi haline gelmiş bir ülke. Burada sorunun çözümü, Türkiye'de maliyetleri aşağıya çekmekten ve şartları oluşturmaktan geçiyor. Anadolu'yu biraz daha cazip hale getirelim. Bugün konfeksiyon imalatının halen yüzde 70'lik bölümünü İstanbul karşılıyor. Bunun Anadolu'ya kaydırılmasında yarar görüyoruz. Böylelikle istihdama da katkı sağlanmış olur. Yatırımcı desteklenmeli" dedi. 

Sektördeki sıkıntının derinleşmesiyle birlikte bu yıl konfeksiyon makinesi satışlarının da yüzde 10-15 oranında azalacağını öngördüklerini kaydeden Aşçı, "Buna karşın Türkiye ciddi bir moda üretim merkezi ve bu devam edecek. Biz tekstilin herhangi bir kriz olmadıktan sonra varlığını korumaya devam edeceğine inanıyoruz. Sektör bugün en sıkıntılı sürecinde bile yapılan ihracatla ülke ekonomisine katkı sunuyor. Tabii burada önemli olan ihracat miktarının çift haneli bir rakam olması" diye konuştu. 

Astaş-Juki olarak geçen yıl 30 bin dikiş makinesi sattıklarını hatırlatan Tuncay Aşçı, "Geçen yıl bizim için ciddi bir sıçrama yılı oldu. 2007 yılında belki de bugüne kadar bir yılda sattığımız makinenin yüzde 50'sinden fazlasını sattık. Çok ciddi satış rakamlarımız oldu. Tabii bu yıl için küresel ekonomi, piyasadaki gelişmeler ve kurdaki hareketlilik nedeniyle satışlarda bir miktar daralma öngörüyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 23 Mart 2008 Pazar 11:05:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?